Multinasjonale selskaper trekker seg ut av Russland, men leveransene av fiskefôr fortsetter

Nyheter
0

Salg av joggesko, kaffe, hamburgere, bokhyller og øl kuttes. Men fiskefôr til merdene i de tungt militariserte fjordene på Kola stopper ikke opp.

Den går østover i ni knops fart. Fraktebåten «Aleksander Gusev» har hentet fôr ved Cargills fabrikk på Bergneset, og har kursen mot Murmansk. Mandag skal Varangerfjorden krysses. Den vil være fremme i Murmansk, og klar til å losse, tirsdag formiddag.

Utenlandske oppdrettere leverer ikke lengre laks til det store russiske markedet. Leverandørene i Chile og på Færøyene trakk seg kort tid etter angrepet på Ukraina. De resterende, i Norge, Canada og Skottland, ble kastet ut allerede i 2014.

For å kunne servere laks på russiske sushibarer og restauranter, må de ordne det selv. Og uten fiskefôr må oppdretterne Russian Aquaculture og Russian Salmon innstille sin virksomhet.

«Aleksander Gusev» går i skytteltrafikk. Den 29 år gamle lastebåten tar av seg jobben med å frakte fôret fra Cargills og Skrettings fabrikker i Nord-Norge, og inn i fjordarmene på Kola, hvis hemmelige marinebaser og militær infrastruktur gjør at vestlige besøkende er uønsket og svært begrenset.

Motstand
Den opprinnelige slagplanen var å innta hovedstaden Kyiv i løpet av tre dager. Men den russiske offensiven kjørte seg fast. Panserkolonnene møtte oppsiktsvekkende hard motstand fra ukrainsk artilleri, panservern og infanteri. De siste dagene har de russiske divisjonene trukket seg tilbake fra vestfronten ved Kyiv. De omgrupperer for å legge hardere press på østfronten, særlig de mineralrike industriregionene Donbas og Luhansk.

Blant dem som trekker seg tilbake fra kampene ved Kyiv er tropper og stridsvogner fra 200. motoriserte geværbrigade, som vanligvis er stasjonert i tungt militariserte Pechenga, halvannen mil fra norskegrensen.

Ute på Pechengafjorden dupper oppdrettsanlegg med fôrflåter og plastmerder fra norske leverandører. I merdene svømmer norskprodusert smolt. Og snart får de servert en diett av fôrpellets fra norske fiskefôrfabrikker.

Den russiske tilbaketrekkingen har i helgen avdekket vilkårlige henrettelser av sivilister. I Bucha, like nordvest for Kyiv, kunne vestlige journalister med egne øyne se og dokumentere et tosifret antall sivilister ligge skutt og drept i gatene. Det er også gjort funn av massegraver med nær 300 lik, ifølge ukrainske myndigheter.

Det føyer seg inn i rekken av vitnemål om tortur, voldtekter og istykkerskutte boligblokker. Tungt artilleri, kampfly og kryssermissiler tar seg av grovarbeidet. Infanteriet tar seg av resten.

Det er uvirkelige og barbariske scener i Europa i 2022.

Rømmer landet
Så hvordan responderer vestlige selskaper med virksomheter i Russland på angrepskrigen og overfallet i Ukraina?

Nike har allerede stengt alle butikkene sine i Russland. De ser at de ikke lengre kan selge joggesko til russiske konsumenter. Det er ikke forsvarlig. Det er ikke utelukkende et forretningsmessig valg, basert på bedriftsøkonomi, det er et moralsk valg.

McDonald’s stenger restaurantene sine. 62.000 ansatte mister jobben. De innser at de ikke lengre kan servere hamburgere i Russland.

«Konflikten i Ukraina og den humanitære krisen i Europa har forårsaket ubeskrivelige lidelser for uskyldige mennesker,» sa McDonald’s-sjef Chris Kempczinski i en uttalelse i forbindelse med fastfood-kjempens exit.

Starbucks har også innstilt sin virksomhet i landet. De ser at de ikke kan fortsette å servere kaffe i et slikt land ledet av et slikt regime.

IKEA har lukket dørene til sine varehus. 15.000 ansatte mister arbeidet sitt. IKEA kan ikke fortsette å selge møbler i Russland.

Heineken selger seg ut, med store tap, og kvitter seg med sin aktivitet i Russland.

«Etter den tidligere annonserte strategiske gjennomgangen av vår virksomhet, har vi konkludert med at Heinekens eierskap til virksomheten i Russland ikke lenger er bærekraftig eller levedyktig i dagens miljø. Som et resultat, har vi bestemt oss for å forlate Russland,» heter det i en uttalelse fra selskapet.

Ølbryggeriet tar innover seg at tillit og internasjonale relasjoner har forandret seg radikalt denne våren.

Prioriterer
Den amerikanske råvaregiganten Cargill eier fôrfabrikken på Bergneset. Selskapet har ingen planer om å avslutte fôrleveransene til Kola – eller source fôrråstoff fra kornåkrene i sørlige Russland.

«Cargill overvåker og vurderer situasjonen i Russland kontinuerlig. Gjennom Cargills 157 års lange historie er det to konstante ting: Vi setter mennesker først og prioriterer våre ansattes sikkerhet og vi gjør alt vi kan for å skaffe verden mat,» skriver kommunikasjonssjef Kjartan Mæstad i en epost til iLaks.

«På grunn av konflikten har Cargill redusert forretningsvirksomheten og stoppet alle investeringer. Cargill vil fortsatt drifte sentral mat- og fôrvirksomhet i Russland så lenge det er trygt, mulig og lovlig. Fôr til alle dyr er regnet som sentral i denne sammenhengen. Overskudd fra denne sentrale virksomheten i Russland går til nødhjelp,» legger han til.