Mulig algeoppblomstring på Vestlandet

Nyheter
1876

Varm sommer øker risiko for giftig algeoppblomstring.

Sist uke fikk PHARMAQ Analytiq inn prøver fra flere ulike anlegg med laks, hvor histologien viste nekroser og blødninger i leveren. Ett av anleggene er nå under ILA-mistanke, mens de andre er negative for ILAV. Trolig dreier det seg om påvirkning fra algetoksiner, men andre årsaker kan ikke utelukkes, opplyser fiskehelseselskapet i en pressemelding.

Blødninger
De rammede anleggene melder om høy, men kort dødelighetstopp som nå er over.

Histologisk ligner tilstanden på ILA med nekroser og blødninger i lever. Det er derfor viktig å ta ut prøver til RT-PCR, slik at en eventuell mistanke raskt kan avkreftes eller bekreftes. Flere av anleggene har gitt tilbakemeldinger om vannprøver, som viser små mengder av alger som kan være toksinproduserende.

– Den varme sommeren gir økt risiko for algeoppblomstringer, og det blir viktig å overvåke dette nøye fremover, sier Renate Johansen som er histologisjef ved PHARMAQ Analytiq.

Overvåking
Johansen legger til at det finnes ingen systematisk algeovervåkning eller algevarsling lenger, og at derfor er begrenset med informasjon om mulige alger.

Det er spesielt alger i gruppen Karenia som er kjent for å kunne danne toksiner som gir leverskader og fiskedød. SINTEF Ocean melder om økte forekomster av Karenia i flere fjorder på Vestlandet den siste tiden, men så langt har de ikke påvist algen i nivåer over faregrensen. Brune flak i sjøen kan gi mistanke til Karenia, og det er avgjørende å få tatt ut vannprøven til rett tid på rett dyp for eventuelt å påvise algen i høyt antall.