Mowi sikrer seg 75 meter lang ubemannet fôrflåte

Nyheter
0

JT electric har levert en skipsdesignet fôringsflåte som skal forankres på Mowis mest utsatte lokalitet på Færøyene. Den 75 meter lange flåten har en kapasitet på 700 tonn fôr til laks og fem tonn fôr til rensefisk.

Fôringsflåten er utstyrt med et moderne 8-linjes fôringssystem som er helautomatisert og kan fôre både laks og rensefisk gjennom de samme linjene. Med et helautmatisk fôringssystem og med kameraer under og over vannflaten, kan oppdretterne overvåke alt fra land. Dette betyr at flåten er ubemannet, og at alt er satt opp for å fjernstyres fra land.

– Vi ønsket en trygg og bærekraftig løsning og å minimere miljøpåvirkningen for dette nye og eksponerte området, sier Hans Jákup Mikkelsen, administrerende direktør for Mowi
Færøyene, i en pressemelding.

Strøm
Flåten drives av strøm levert via en 1.000 meter lang kabel fra land, og gjør all drift ombord 100 prosent elektrisk uten utslipp og støy fra generatorer ombord. For å minimere støyforurensning har alle blåsere for fôringssystemet ombord blitt installert i lydisolerte skap.

– Vi er veldig stolte av å utvikle bærekraftige løsninger for våre kunder, sier Suni Justinussen, administrerende direktør i JT electric.

– Vår erfaring viser at avansert teknologi både kan øke effektiviteten med sunn tilvekst og sikre bærekraft for oppdrettsanleggene, legger han til.

Logistiske utfordringer
I tillegg til å bygge fôrflåten har JT electric levert kamerasystemet, fôringssystemet, det lokale wifi-nettverk, sensorer og landkabelløsning til den eksponerte lokaliteten.

– Og til tross for COVID-19-restriksjoner, som medfører enorme logistiske utfordringer, ble fôringsflåten bygget på rekordtid og levert i henhold til kontrakten, sier Suni Justinussen avslutningsvis.