Mowi-resultat lavere enn forventet: – Selv om dette var kjent på forhånd, har vi klart undervurdert effekten

Nyheter
0

Mowis driftsresultat ble 15 prosent lavere enn forhåndstipsene fra analytikerne som følger selskapet.

Torsdag morgen ble det kjent at Mowi oppnådde et driftsresultat på 201 millioner euro i årets tre første måneder.

«Glippen ble drevet av en kombinasjon av lavere volum (fem prosent under guiding), høyere kostnad/kg (EUR 6,05 vs. våre estimater 5,81) og lavere prisoppnåelse (EUR 0,21/kg vs. våre tall). Den største tapet kommer fra Norge hvor maneter og vintersår har gitt lav superior-andel og lavere snittvekter. Selv om dette var kjent på forhånd, har vi klart undervurdert effekten på marginene (både kostnad og pris). I andre regioner var EBIT/kg i Canada svakere, mens Island og Irland leverte sterkere marginer enn forventet. Men med Mowis volumer tiltet mot Norge (57 % av 1q24 volumer), har de høyere marginene i disse regionene en begrenset innvirkning på den samlede konsernmarginen», skriver Fearnley Securities i et notat til sine kunder.

Svak rapport
Meglerhuset legger ikke skjul på sin skuffelse:

«I sum er en svak rapport fra Mowi, og vi ser negativ effekt på andre lakseoppdrettere i Norge med tanke på den negative effekten biologi har hatt på både kost og pris. For Mowi ser vi 4-6 prosent nedsiderisiko for EBIT-estimatene, tatt i betraktning 1q24-missen og at marginpresset fortsetter inn i 2q24.»

Fearnleys analyseteam tror likevel kvalitetsproblemene er forbigående.

Perlesnor­manet, Foto: Erling Svensen / HI

Engangshendelse
«Problemet med vintersår er egentlig årsaken til inntektsglipp, men som vi sa i vår 1q24 preview ser vi god grunn til at 2024 representerer en topp i vintersårproblemer på grunn av i) den nye vaksinen blir implementert, ii) vi ser manetangrep som engangshendelse og iii) sjøvannstemperaturene i Norge i løpet av 1q24 har vært kaldere enn gjennomsnittet.»

Fearnley Securities opprettholder sin kjøpsanbefaling, med kursmål 242 kroner, på Mowi.

«Den svake 1q24-rapporten er en ripe for inntjeningshistorien for lakseoppdretterne, men vi tror likevel den langsiktige tilbuds-/etterspørselsdynamikken er fortsatt svært gunstig. Dermed ser vi en svak aksjekursutvikling i dag som en kjøpsmulighet», skriver Fearnley.

Mowis aksjekurs faller med 1,1 prosent, til 184 kroner, like etter børsåpning.

Rom for forbedringer
Også Pareto Securities er skuffet over dagens rapport.

«Lavere slaktevolum forklarer noe av avviket, med spesielt svake marginer i både Norge og Canada. (…) I sum et svakt kvartal for Mowi, hvor vi argumenterer for at noen av effektene er engangseffekter og ser fortsatt rom for forbedringer inn i andre kvartal. Uansett vil våre 2024-estimater sannsynligvis gå ned med ytterligere tre prosent», skriver meglerhuset.

Pareto fremhever videre at konsensus hadde kommet ned før oppdateringen, og at aksjen har utviklet seg betydelig svakere enn snittet i sektoren den siste måneden. Derfor, selv om dagens resultater var skuffende og estimatene vil komme ytterligere ned, mener meglerhuset at markedet ser ut til å ha ligget i forkant av resultatene i rapporten.