Mowi plasserer sine kommersielle konsesjoner i et tomt selskap med 30.000 kroner i aksjekapital

Nyheter
0

Har du hørt om Marine Harvest Newco? Det er Norges største oppdrettselskap.

Mowi har lagt inn alle sine kommersielle matfisktillatelser i et eget selskap. Endringen ble registrert i Akvakulturregisteret til Fiskeridirektoratet på selveste julaften. Åtte dager før årsskiftet, trolig for å tilpasse seg regelverket som er foreslått i forbindelse med grunnrenteskatten for havbruk.

Konsesjonene plasseres i Marine Harvest Newco, tidligere kjent som Newco Mowi. Dette er et tomt selskap, etablert i 2018, med en aksjekapital på 30.000 kroner. Selskapet er registrert i Sandviksboder 77, Mowis hovedkvarter, og er heleid av laksekjempen.

Rene biffer
– Skattemessig er poenget å ha «rene biffer» for kommersielle tillatelser som er foreslått grunnrente på i egne selskaper, og kun ha farming her, ikke settefisk, slakteri etc. altså det som er omfattet av grunnrenten i henhold til forslaget. Så gjenstår det jo å se hva som blir utfallet, opplyser en velplassert kilde til iLaks.

Han understreker at en viktig del av dette grepet er risikoreduksjon.

– Dette er for å ikke trekke andre driftsmidler som settefiskanlegg inn i grunnrenteregimet, og levere slike tjenester med internprofitt heller enn til kost som man gjerne har gjort før. Eventuell oppsplitting for å utnytte bunnfradrag er en mulighet i fremtiden, men tror ikke noen tenker på det nå i første omgang. Men om det skulle bli vedtatt bunnfradrag på reelt 5-10.000 tonn MTB (maksimal tillatt biomasse – red. anm.) ville det ikke overrasket om det blir et resultat på sikt.

Mowi Hjellberget. FOTO: Alf Sollund

Nye navn
Mowi er imidlertid ikke den eneste lakseoppdretteren som har gjort dette trekket. Lerøy, Grieg og Cermaq har også overført sine kommersielle konsesjoner til nye selskaper. Nå har konsesjonseierne nye navn som Lerøy Vest 2, Grieg Seafood Finnmark Sjø og Cermaq Utvikling.

iLaks har prøvd, men foreløpig ikke lyktes i å få kommentarer til saken fra Mowi, Lerøy, Cermaq og Grieg Seafood.

SalMar er den eneste av de aller største oppdretterne som foreløpig ikke har valgt å gjøre dette grepet.

Skattetilpasning
Skatterådgivere og advokater kan dermed allerede profittere på den foreslåtte skatteendringen.

– Disse selskapene har vært helintegrerte i lang tid for å drive mest mulig effektivt. Nå deles det opp og gjøres ineffektivt for å ikke komme urimelig dårlig ut. Effektivitetstapene og advokatutgiftene er allerede i gang selv om skatten enda ikke er trådt i kraft. En trist utvikling for en næring som ønsker å drive verdiskapning. Merk at dette på ingen måte er ufin skattetilpasning, det er rett og slett det mest naturlige svaret på slik skatten er foreslått, påpeker kilden.

Lerøy Midt sin lokalitet Storskogøya på HItra. (Foto: Steve Hernes)