Mowi krever rettslig besøksforbud for “fanatisk“ aktivist

Nyheter
0

Mowi Scotland søker en permanent kjennelse mot en person som, til tross for gjentatte forespørsler om ikke å gjøre det, har fortsatt å sette seg selv og selskapets ansatte og fisk i fare.

Mowi opplyser å ha innledet en rettsprosess for pålegg om å hindre oppdrettsmotstanderen Don Staniford fra å komme inn på eller med fartøyer nærme seg innen 15 meter fra alle strukturer, havner, gangveier, bygninger, flåter eller merder på oppdrettslokaliteter.

– Denne personens atferd og handlinger som vi har vitnet om de siste to årene gir grunn til stor bekymring, og er ikke noe våre ansatte bør måtte tåle mens de går i det daglige arbeidet. Alle skal kunne gå på jobb og forvente at arbeidsplassen deres er fri for trakassering og trusler, uttaler direktør i Mowi Scotland, Ben Hadfield.

Fanatisk
Liverpoolmannen Staniford, som har kjempet med nebb og klør mot lakseoppdrett i flere tiår, var senest sett som guide og sannhetsvitne med skjult kamera ved et av Mowis dødfiskanlegg i den kontroversielle dokumentaren «Seaspiracy» på Netflix.

Staniford ble i en rettsak mot Cermaq-eide Mainstream i 2012 injuriedømt etter å ikke å ha maktet å dokumentere sine påstander om at oppdrettslaks er «giftig, kreftfremkallende og dreper som røyking». I domspapirene i Supreme Court of British Columbia pekte dommer Adair på at Staniford hadde hånet det fysiske utseendet til tre kvinner som avga vitnesbyrd, og beskrev Staniford som «fanatisk» og vil «vri fakta for å passe til hans eget personlige syn.»

Les hele dommen HER

– Selv om denne oppførselen og den totale mangelen på respekt for våre ansatte er dypt bekymrende for oss, er grunnlaget for disse rettsprosessene å sikre sikkerhet og velvære for våre ansatte, vår fisk og Staniford og hans medarbeidere. Vår virksomhet mottar også mye tilsyn fra lisensierte fagfolk, offentlige regulatorer og tredjepartsrevisorer, og krever derfor ikke tjenester fra selvoppnevnte personer, sier Hadfield.

Skade seg selv
Mowis viser til regelmessige lokalitetsbesøk og revisjoner utført av fagfolk som er opplært innen områder som fiskehelse, sikkerhet og miljøledelse. Den skotske laksesektoren, landets største mateksportør, er anerkjent som en av de mest regulerte og transparente. Mowi Scotlands oppdrettsanlegg ble inspisert 316 ganger i 2020 av tredjepartsorganisasjoner, herunder Marine Scotland, SEPA og RSPCA.

– Vi har ikke ønsket å forfølge dette rettslig, men vi kan ikke stå og se på at noen risikerer å skade seg selv eller at de med vilje eller utilsiktet vil skade våre ansatte eller fisken vår. Disse inngrepene er farlige, uautoriserte, risikerer våre strenge helseprotokoller og har en uakseptabel innvirkning på våre dedikerte ansatte, fortsetter Hadfield.

– Jeg vil forsvare meg mot Mowis søksmål på sterkeste vis, sier Don Staniford i en kommentar.