Møte med internasjonal farmasi: – Bratt læringskurve, og ikke noe slinger i valsen

Nyheter
0

Alle gode ting ble tre.

LetSea har blitt godt kjent med internasjonale krav til dokumentasjon, de hos LetSea som fikk oppdraget fra et internasjonalt farmasiselskap. Kanskje er det noe i at alle gode ting er tre. For nå er det tredje gang samme kunde er tilbake for å få gjennomført sine forsøk ved forsøksanlegget R6D Sea på Dønna i Nordland.

– Mange av de norske kunder vi har hatt gjennom mange år, blir det jo nesten som et gammelt ekteskap. Man vet hva den andre tenker og hva den ønsker.  Når det kommer nye internasjonale, er det en litt ny kultur. Enkelte land er jo ganske hierarkisk, og nytter mere folk i den andre enden. I Norge er det ofte at enkeltpersoner gjør flere funksjoner, sier Odd Rikard Wik-Iversen, HR-leder i selskapet.

Odd Rikard Wik-Iversen er HR-koordinator i Letsea.

Lærte mye i starten
Kontakten med, og oppfølgingen av prosjektet, er det Silje Karlsen (33) fra Sandnessjøen som har hatt. Karlsen har en master i kjemi fra NTNU. Hun er én av fire forsøkskoordinatorer i LetSea.

– Det er veldig stor forskjell ja, akkurat som Odd Rikard beskriver. Vi har sikkert mye å lære av det, men for oss kan det kanskje oppleves som noe firkantet. Et internasjonalt farmasøytisk selskap har sine regler å styre etter. De skal ha alt dokumentert på sin måte. Våre teknikere sjekker fisken i merdene, og eventuell dødfisk blir håndtert og registrert.  Det har vi også tidligere gjort, uten at det er dokumentert på akkurat den måten internasjonal farmasi ønsker, sier Silje Karlsen.

– Vi har gjennom erfaringene med internasjonale aktører kommet et langt skritt videre med å omstille oss til å dokumentere på en annen og gjerne med mer detaljert dokumentasjon. Det var innledningsvis en bratt læringskurve. Nå er det ikke lengre noen utfordring, men klart det var mye å lære i starten, sier Silje Karlsen.

Silje Karlsen (33) er forsøkskoordinator hos Letsea. (Foto: Steve Hernes.)

Har ambisjoner
Selskapet har ambisjoner om å vokse i det internasjonale marked, uten at det så langt har vært lagt ned mye innsalgsjobb på det markedet.

– Vi har jo nesten hele veien hatt det slik at det er kundene som oppsøker oss, og ikke vi som er aktivt ute og rekrutterer. Har vi hatt mer kapasitet, hadde det vært mulig å ta flere oppdrag. Akkurat nå er det egentlig kø for å få inn prosjekter her ved dette forsøksanlegget, så det blir mye logistikk for å koordinere de ulike forsøkene til riktig tid og sted i anlegget, sier Odd Rikard Wik-Iversen.

Wik-Iversen vil presisere at det er ikke alltid er fullt og LetSea ønsker gjerne flere kunder både til dette anlegget og til de andre forsøksanleggene hos LetSea.

– Tidvis må vi si at vi har helt fullt, og akkurat nå er det fullt omtrent ett halvt år fremover. Slik var ikke situasjonen da jeg startet. Det sier litt om LetSea generelt, med tanke på at vi har utvidet forsøkskapasiteten totalt i selskapet sier Karlsen.

Her gjennomføres forsøk for internasjonalt farmasiselskap. LetSea sjøanlegg ved Soljfjellsjøen.

Fire land involvert
– Før vi fikk oppdraget, hadde de prekvalifisering og full revisjon hos oss. Det kom revisjonspersoner fra dem som fulgte oss tett i to døgn. Å bli godkjent for farmasiselskapet, etter de dagene opplever jeg som ganske stort og flott egentlig. Nå er de her for et tredje prosjekt. Vi har uten tvil lært veldig mye, og det er artig sier Silje Karlsen fornøyd.

– Vi samarbeid med representanter fra selskapene, og koordinerer møter og fremdrift med folka deres som sitter i flere ulike land. Bare mellom de landene er det jo også kulturforskjeller og måter å jobbe på. Her er det ikke rom for noe slinger i valsen. Noen er nok kulturelt mer lik oss enn andre, smiler Karlsen.

Silje Karlsen

FoU-konsesjoner
– Vi har jo hatt maler og gode standarder på det vi har gjort tidligere, så må man erkjenne at dette må vi forbedre. For oss kan internasjonale kunder oppleves som veldig hierarkisk, med et skjemavelde uten like, men det har vi tilpasset og utviklet etter kundens behov, sier Wik-Iversen.

Veksten fremover vil mye avhenge av tilgang til FoU-konsesjoner. Regjeringen har varslet gjennomgang av antallet særtillatelser, for å få det samlet volumet på disse ned.

Fire av konsesjonene som LetSea benytter, eies av Biomar. Selv har LetSea en FoU-konsesjon, samt drifter en undervisningskonsesjon for Nordland Fylkeskommune.

– Dette er jo kun min personlige mening, men LetSea, som er en uavhengig og nøytral forsøksaktør vil kunne sørge for en mer faktabasert kunnskaps utvikling, enn en mere kommersiell aktør, sier Odd Rikard Wik-Iversen.

Lokaliteten Ystøya, en liten halvtime gange fra Tjøtta på Helgeland. Konsesjonen eies av BioMar. (Foto: Steve Hernes)