Mørenot-utviklet oppsamler vil tråle etter plastavfall på verdenshavene

Nyheter
0

Med et nytt verktøy skal nederlandske The Ocean Cleanup påta seg den enorme jobben med å rengjøre verdenshavene for flytende plast.

– Vi er virkelig stolte av å være med på dette. På en skala fra én til ti så er vi på tolv, sier Mørenot-sjef Arne Birkeland til NTB.

The Ocean Cleanup ble stiftet i 2012 av den nederlandske gründeren Boyan Slat. Målet er å samle opp 90 prosent av den flytende plasten i verdenshavene.

Den første versjonen av plastoppsamleren fungerte imidlertid ikke etter hensikten, og mandag lanserer det internasjonale selskapet en ny prototype. Enkelt forklart skjer oppsamlingen ved at to automatiserte båter kjører parallelt rundt i havet med et stort nett mellom seg. Den store nettposen samler opp plasten, og disse posene byttes jevnlig ut.

Prototypen skal seile døgnet rundt gjennom hele året. I slutten av juli vil den bli satt ut i Stillehavet for å starte arbeidet. Mørenot har laget nettet samt elektronikken som er inni. Selskapet har også stått for design og testing, i tillegg til produksjon av utstyret.

– Man har sett på atferdsmønster, analysert dette og utviklet rømningsåpninger. Det er i tillegg satt inn akustiske skremmesignaler og skremmelys for å sikre at det ikke fanges opp dyr og fisk. Det er også kameraovervåking, sier Birkeland.

– Så finnes det også en nødutløsning fra fartøyene dersom man er i ferd med å gå inn i en situasjon som kan skape en dyretragedie, sier han.

Hvert eneste år havner så mye som 8 til 12 millioner tonn plast i havet, ifølge WWF. Det tilsvarer om lag 15 lastebillass i minuttet.

90 prosent av all plast som renner ut i havet kommer fra ti elver, nærmere bestemt Yangtze (Kina), Indus (Pakistan), Den Gule flod (Kina), Hai He (Kina), Ganges (India), Perlefloden (Kina), Amur (Russland), Mekong (Vietnam), Nilen (Egypt) og Niger (Nigeria).