Moen Marin sliter med å få faglærte arbeidere: – Nå er det vi som står med lua i hånda

Nyheter
998

Mens arbeidstakerne før stod utenfor fabrikkportene i håp om å få arbeid, kan de i dag velge og vrake. Det merker det største skipsverftet mellom Trondheimsfjorden og Lofoten, Moen Marin i Nærøy.

– Nå er det vi som står med lua i hånda. Dagens arbeidsmarked gjør at det ikke er enkelt for oss å skaffe faglært arbeidskraft, sier Paul Ingvar Dekkerhus, administrerende direktør i Moen Marin Service til Adressa.

Nå prøver bedriften å finne ut hvordan den kan bli mer attraktiv som arbeidsgiver, og hvordan kunnskap kan flyte mellom de ansatte og verftet. Ledelsen i selskapet får hjelp av LO, NHO, SINTEF og de tillitsvalgte for å finne noen av svarene. Ifølge en spørreundersøkelse blant NHOs medlemsbedrifter, svarer seks av ti bedrifter at de har et udekket kompetansebehov.

Moen Marin merker det stramme arbeidsmarkedet på tre måter: Generelt svært lav arbeidsledighet i samfunnet, det er særlig kamp om faglært arbeidskraft og Ytre Namdal er en utkant. Paul Ingvar Dekkerhus sier til avisen at de helst vil rekruttere faglært arbeidskrav, som har tilknytning til nærområdet.

Lasse Berg er daglig leder i Moen Power, som er datterselskapet til Moen Marine Service. Han sier bedriften er avhengig av ungdommer, som velger å ta fagutdannelse på videregående skole.

– Verftsarbeideren har gått fra å være stålarbeider til å bli teknologiarbeider. Vi trenger gode videregående skoler for å få denne typen arbeidskraft, sier Berg.

Moen Marine Service hadde en omsetning på 98,9 millioner kroner i 2018. Driftsresultatet endte på 1,7 millioner kroner.