Moen Marin bygger hybrid-katamaran for Norway Royal Salmon

Nyheter
1482

Den 13,5 meter store katamaranen «EDEL» blir det første hybridfartøyet som Moen Marin leverer til havbruksnæringen.

– Arbeidsbåter i havbrukssektoren har et driftsmønster som passer utmerket til en hybrid løsning. Korte avstander mellom lokalitetene gjør at «EDEL» kan gå tilnærmet helelektrisk. Ved lengre etapper, hvor fartøyet går dieselelektrisk, lades batteripakken av dieselgeneratoren, forklarer Torfinn Hansvik, teknisk sjef i Moen Marin.

En trygg og god arbeidsplass for de ansatte har vært hovedprioriteten for Norway Royal Salmon (NRS) da flåten skulle fornyes.

– Det er mange klare fordeler med å gå for et hybridfartøy, både med tanke på klima- og miljøgevinsten og reduserte dieselkostnader. Men det viktigste har hele tiden vært å ivareta våre ansatte. Vi får et bedre arbeidsmiljø med mindre støy, eksos og vibrasjoner, sier Arve Olav Lervåg, konserndirektør i NRS.

For å fremme elektrifiseringen av fartøy og redusere den finansielle belastningen for redere, gir Enova støtte til batteriprosjekter i nye og eksisterende fartøy. I EDEL-prosjektet bidrar Enova med 2.160.000 kroner.

– Batteriløsninger til sjøs er en av de nødvendige endringene vi må se i transportsektoren, hvor også havbruksnæringen har et stort potensial for å kutte i dieselbruken. Vi opplever imidlertid at en del oppdrettsselskaper vegrer seg fordi de er utrygge på teknologien og fordi hybride løsninger enn så lenge koster mer å kjøpe, sier Astrid Lilliestråle, markedssjef for transport i Enova.

Nøkkelinfo om EDEL
Lengde: 13,5 meter
Bredde: 7,5 meter
Drift: Lokalitetsbåt
Batteri hybrid fremdriftssystem: 10stk Akasol 15OEM moduler,
Batterikapasitet: 244kWh
Hovedmotorer: 2x Danfoss Editron 105kW Permanentmagnet motor
Gir: Nogva HC-168
Propell: Nogva firbladet fast propell
Generatorer: John Deere 139kW 400V generator
Kran: Palfinger 320002 helroterende
Capstaner: PMH 3T Elektrisk og 5T Elektrisk
Thruster: PMH 50Hp Elektrisk
Navigasjon og kommunikasjon: Navy Rørvik AS
Brannslukking: Eiendomsservice AS
Konstruksjon: Marin Design
Byggenummer: BN227