Norske beilere maktet ikke å matche japansk konglomerat.
Klokken 0515 i morges tikket de første meldingene inn: Grieg Seafood selger virksomhetene sine i Finnmark, Newfoundland og British Columbia til Cermaq. Prislappen er 10,2 milliarder kroner.
Mesteparten av verdiene er knyttet til Griegs verdikjede i Vest-Finnmark. De kostnadskrevende aktivitetene i Canada har begrenset inntjening, underliggende verdier og fremtidsutsikter.
Beilere
Det er ikke småtterier Cermaq sikrer seg.
Griegs anlegg i Finnmark, British Columbia og Newfoundland vil slakte 54.000 tonn laks i 2025. Det løfter Cermaqs årsproduksjon over 200.000 tonn, nærmere konkurrentene Lerøy, AquaChile og SalMar i beitet etter markedsleder Mowis 600.000 tonn.
Les også: Berkshire Hathaway styrker sin posisjon i Cermaq-eier
Det var ikke gitt at Mitsubishi-eide Cermaq skulle sluke Grieg. Det var definitivt norske interessenter på banen. På ryktebørsen har SalMar lenge vært den største favoritten, men også Mowi og Lerøy har vært nevnt som beilere for Griegs virksomhet i Finnmark.

Lerøy, Mowi og Alsaker har dessuten vært nevnt som mulige kjøpere av Grieg Seafood Rogaland – dersom også dette selskapet skulle bys frem for salg.
Kapitaleksport
Men det endte med salg til Japan. Som det gjorde da daværende næringsminister Trond Giske (Ap) sommeren 2013 viste John Fredriksen en kald skulder på vegne av det den gang statseide Cermaq. Cermaqs fôrdivisjon, EWOS, ble deretter solgt til private equity og senere til amerikanske Cargill. Det resterende av Cermaq, oppdrettsvirksomheten, ble solgt til Mitsubishi.
Som utenlandsk investor kan da også Mitsubishi-eide Cermaq teoretisk sett i en oppkjøpsprosess by mer enn norske aktører, da en slipper formueskatt. Denne særnorske ordningen og bremseklossen har vært sentral idet utflaggingen og kapitalflukten har skutt fart under Støre-regjeringen.
Grieg-aksjen har i flere måneder priset inn et betydelig salg – av hele eller vesentlige deler av virksomheten. Midt i fellesferien var altså salgsprosessen over.

Knipe
For Griegs vedkommende løser salget det som har utviklet seg til å bli noe av en knipe. Selskapet er i rute til å tape ganske mye penger i år. Nettogjelden, på 4,7 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal, har blitt svært krevende å håndtere. Det var egentlig ikke andre muligheter enn en real ryddesjau og milliardsalg.
Les også: Grieg-aksjonærene sitter igjen med Svarte-Per etter feilslått storsatsing i Øst-Canada
Ambisjonene tas ned markant i Grieg Seafood. Det fikk en da også signal om da selskapet først innledet jakten etter en finansiell partner i Canada, høsten 2023. Deretter, da selskapets grunnlegger og primus motor, Per Grieg jr, trakk seg fra styret – og konsernsjef Andreas Kvame fikk reisepass.
Nå gir Grieg-familien tilsynelatende opp sin imperiebygging på laks. I tur og orden har en kvittet seg med oppdrettsanlegg i Skottland, Canada og Nord-Norge. Nå går selskapet tilbake til sine røtter. Til Ryfylke, hvor alt startet på begynnelsen av 90-tallet, og hvor Grieg-familien har hatt sitt sommerferieparadis i flere tiår.
