Minneord for Svein A. Angelshaug: En legende har forlatt oss

Det var med sorg vi fikk vite at Svein Angelshaug døde i slutten av mars, etter kort tids sykeleie. Svein ble nesten 78 år.

Han var de siste årene bosatt på Kypros sammen med sin kone Raisa og sønn Aleksander Rene.

Jeg begynte i laksebransjen i 2002, og etter kort tid oppdaget jeg at den innkjøperen i Europa som kjøper mest laks opprinnelig var fra Almenning, like ved Måløy, der Coast holder til.

Etter at jeg fikk kontakt med Svein, har jeg fått bakgrunnen for at han endte opp som innkjøper av laks for store polske fabrikker som Morpol og senere Milarex.

Svein drev med oppdrett av mink, og fikk gjennom den bransjen etterhvert god kontakt med en gründer fra Polen som tidlig på 90-tallet også begynte med import av norsk oppdrettslaks og ørret gjennom sitt selskap Morpol. Svein ble ansatt som innkjøper i full stilling, og fikk mye å sette seg inn i.

Morpol hadde en voldsom vekst og volumet de kjøpte fra Norge var betydelig når vi rundet tusenårsskifte. På det meste kjøpte Svein over 100 trailerlass med norsk laks og ørret per uke, alt satt opp i et system som skulle matche daglig produksjon i det som da var blitt den største foredlingsfabrikken i Europa. Svein brukte ikke epost på den tiden, eller data generelt, men hadde likevel et system som sørget for både kontroll og effektivitet.

Jerzy Malek fortalte meg at Svein kjøpte over 80.000 tonn laks og ørret i de beste årene. Han var også innkjøper i en tid da lakseverden ikke var så veldig stor, og han fungerte som en utmerket brobygger mellom oppdretts-Norge og den raskt voksende produksjonen av ferdigprodukt i Polen (som igjen ble eksportert til det sentrale Europa.) Som Jerzy selv sa: «He was one of a kind». En fantastisk ambassadør mellom Norge og Polen, og definitivt med på laget som sørget for den store veksten til Polen i disse årene. Alt han kjøpte ble gjort på telefon, og satt i system med penn og papir, og alltid korrekt.

Morpol-fabrikken ble solgt til Mowi mot slutten av 2012. Svein fortsatte som innkjøper, til det som nå ble hetende Mowi, i tre år til, før han igjen ble innkjøper hos sin gode venn Jerzy Malek, som nå hadde etablert en ny fabrikk i Polen, Milarex. Denne ble også raskt en stor aktør, og det var her Svein jobbet frem til han gikk bort. Han var operativ til det siste, og det var et sjokk for de mange norske eksportører som etter hvert fikk nyheten om hans bortgang.

Laksebransjen har fostret mange vinnere. Svein var det vi kaller «hel ved,» og i all sin tid en mann vi lærte å kjenne som en seriøs partner. Han kunne være både tøff og hard, men alltid sannferdig og til å stole på. Jeg husker godt hans treffende kommentar en gang jeg sa «at dette kan jo ikke være sant, Svein» etter en prisdiskusjon der vi var langt fra hverandre på referanser. Da svarte han «jeg kan ikke lyve, Geir Ove, jeg snakker med så mange hver eneste dag om de samme tingene, og da er jeg nødt til å ha integriteten på plass.»

Det hadde du, Svein.

Jeg tror det er lenge til bransjen fostrer en innkjøper som har kjøpt så mye norsk laks gjennom så mange år. Derfor velger jeg å avslutte med å hedre deg som en legende i bransjen.

Takk for alt. Hvil i fred, Svein.

Morpols fabrikk i Ustka, Polen. FOTO: Ole Alexander Saue.