Forskningsrådet deler ut midler for å styrke kommersialiseringen av offentlig finansiert forskning.
Totalt 21 forskningsprosjekter får til sammen støtte fra Forskningsrådet, som deler ut 100 millioner kroner til kommersialisering av forskning. Blant prosjektene er flere rettet mot akvakultur:
Norinnova og Universitetet i Tromsø (UiT) får 4,9 millioner kroner til å utvikle en ny test for å dokumentere smoltifisering for kommersialisering – ved hjelp av genetiske markører. Den nye løsningen skal skille seg fra andre tilgjengelige løsninger ved at den kan gi en mer nøyaktig indikasjon på gjennomført smoltifisering, som kan bidra til å redusere dødelighet av oppdrettsfisk i sjøfasen og gi bedre fiskehelse.
SINTEF TTO får fem millioner kroner til å forske på industriell produksjon av Gammarider (tanglopper) som en ingrediens i fiskefôr. Ifølge SINTEF har de små krepsdyrene et stort potensial for kommersiell produksjon. Tangloppene er rike på proteiner og omega-3, og mye tyder på at de kan lage omega-3-fettsyrer fra organisk avfallsmateriale, slik at de kan bli nettoprodusenter av de viktige næringsstoffene.
– Det er et stort potensial i økt kommersialisering fra offentlig finansiert forskning. Ideer som springer ut fra forskning kan bidra til å skape nye arbeidsplasser og til raskere grønn omstilling. Det er flott at forskningsinstitusjonene tar et større ansvar for innovasjon og kommersialisering. Dette gjør at vi raskt kan ta i bruk kunnskapen og skape verdier i samfunnet, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en pressemelding fra Forskningsrådet.
Les også: Nå blir det enklere å drive oppdrett av flere arter på samme lokalitet