Målsettingen for prosjektet er å bringe fram helt ny kunnskap om hva som er optimal sammensetting av fiskefôr, skriver EWOS i en pressemelding.
Styret i Regionalt Forskningsfond Vestlandet (RFF Vestlandet) vedtok i torsdag å gi 26,4 millioner kroner til elleve forskningsprosjekt i næringsliv og offentlig sektor i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane.
Fondet nådde en ny milepæl i denne tildelingsrunden da søknaden fra EWOS Innovation – forskningsselskapet til fiskefôrprodusenten EWOS i Bergen – fikk absolutt toppkarakter av fagpanelet oppnevnt av Norges forskingsråd.
– Forskning i verdensklasse
– Dette er en sjelden karakter også innenfor Forskningsrådets egne forskningsprogrammer og en vurdering som innebærer at en ligger helt i forskningsfronten innenfor sitt felt og har skissert et opplegg av verdensklasse, forteller Åshild Kjelsnes, fylkesordfører i Sogn og Fjordane og styreleder for RFF Vestlandet.
Visjonært prosjekt
Prosjektleder og forsker i EWOS Innovation, Anders Aksnes, sier tildelingen gir EWOS Innovation en mulighet til å intensivere innsatsen på aminosyrer og peptider:
– Forskning på protein har fått en renessanse de siste 5-10 årene, og er nå utvidet fra kun å være byggestein for nye proteiner til å være viktige regulatorer for vekst og fôrutnyttelse. For EWOS gir dette prosjektet en mulighet til å styrke vår kompetanse på proteiner. Proteiner er en stor innsatsfaktor i fôr til laks og det er viktig å sikre seg at en ligger langt framme i den globale utviklingen. Selv om prosjektet må sies å være faglig visjonært, håper vi å dra ut nyttig informasjon underveis som å forbedre produktene våre, sier Anders Aksnes.
Pionerforskning i fiskefôrindustrien
På grunn av begrensninger i tilgang på marint råstoff, blir vegetabilske fôringredienser stadig mer brukt i oppdrettsnæringen. EWOS Innovation skal forske på hvordan slike vegetabilske kilder påvirker mage- og tarmsystemet til fisken. Målsettingen er å bringe fram helt ny kunnskap om hva som er optimal sammensetting av fiskefôr.
Forskerne skal blant annet kartlegge hvordan ulike peptider og aminosyrer – viktige byggesteiner i protein – virker inn på fiskehelse og vekst. De skal også studere nærmere det intrikate samspillet mellom mage/tarm-systemet og hjernen, som for eksempel hvordan inntak av bestemte næringsstoffer påvirker utløsningen av hormoner som styrer sult, metthetsfølelse og liknende. Dette er mekanismer det ikke har vært forsket på tidligere når det gjelder fisk.
– Dette prosjektet er vurdert til å være helt i forskningsfronten internasjonalt og kan bidra både til økt fiskehelse og mer effektiv ressursforvalting i en svært viktig vekstnæring, sier Kjelsnes.
Forskningsprosjektet blir gjennomført i nært samarbeid med professor Ivar Rønnestad ved Universitetet i Bergen.
– Dette er en stor anerkjennelse for oss og midlene vil bidra til at vi også i fortsettelsen vil være verdensledende på innovasjon innen akvakultur, sier administrerende direktør i EWOS Innovation, Adel El-Mowafi.