Milliardsatsing på land i Japan – skal produsere 10.000 tonn laks årlig

Nyheter
2483

Et fullt integrert og kommersielt innendørs RAS-anlegg skal stå klart i havnebyen Tsu i 2021.

Anlegget skal inneholde smoltavdeling, påvekstavdeling og slakteri. Arbeidet er forventet å starte neste år, og den første laksen skal leveres i løpet av 2022. Målet er å produsere 10.000 tonn årlig. RAS-teknologien skal leveres av den israelske leverandøren AquaMaof.

Totalt skal det investeres 162 millioner dollar i anlegget, eller rundt 1,4 milliarder norske kroner.

Investerer kun i landbaserte RAS-anlegg
Bak prosjektet står 8F Asset Management Pte, en kapitalforvalter med hovedsete i Singapore. 8F forvalter et private equity-fond, som kun investerer i landbaserte RAS-anlegg for laks.

Martin Fothergill, partner i 8F, sier til iLaks at de satte opp selskapet Pure Salmon for å styre fondet. Dette for å sikre beste praksis på hvert anlegg. I tillegg ble selskapet etablert for å forhandle frem regionale og globale avtaler, og for å finne de beste leverandørene.

Soul of Japan
Men i Japan vil selskapet gå under navnet Soul of Japan, som skal drive og administrere anlegget.

– Dette prosjektet er et viktig skritt i vår globale oppgave med å redusere avhengigheten av sjøbasert oppdrett, og tilby et sunnere og mer miljøvennlig alternativ, skriver Fothergill i en e-post til iLaks.

Erol Emed, administerende direktør i Soul of Japan, sier han er svært begeistret for prosjektet.

– Beliggenheten er i optimal avstand fra Tokyo, Nagoya og Osaka, og gjør at vi kan levere ren, fersk, bærekraft og lokalprodusert atlantisk laks til våre kunder.

– Strategisk marked
Shai Silbermann, markedsdirektør i AquaMoaf, sier de er involvert i flere prosjekter i Asia.

– Vi ser på Asia som et veldig strategisk marked for oss, hvor det er stor etterspørsel etter RAS-baserte anlegg for produksjon av laks og andre arter.