Milliardfond ville sikre seg Fredriksens Mowi-aksjer

Nyheter
0

Investorer med dype lommer ville bli storeiere i Mowi.

Han er mest kjent for sine shippinginvesteringer. Men etter SalMar-gründer Gustav Witzøe er det ingen som har tjent mer penger på laks enn John Fredriksen. Eierposisjonen i Mowi har mangedoblet seg etter inngangen med 125 millioner dollar i Pan Fish for 19 år siden.

Fredriksen eier vel 14 prosent av Mowi, gjennom investeringsselskapet Geveran. Han er med det største aksjonær i laksekjempen. En ganske fragmentert eierstruktur har gitt Fredriksen de facto kontroll i selskapet. Geverans aksjepost har i dag en verdi på 13,5 milliarder kroner.

20-doblet
Siden 2008 har Mowis aksjekurs gått 20-gangen – ikke justert for utbytter. Den formidable verdiutviklingen har vekket interesse i finansmarkedet. En rekke milliardfond har snust på Fredriksens eierpost og sondert mulighetene for kjøp.

Aksjekurs Pan Fish/Marine Harvest/Mowi 1997-2024. Kilde: Infront

Særlig to beilere har vært ivrige: Temasek i Singapore og Abu Dhabis oljefond Mubadala. Begge har dype lommer. Mens Temasek forvalter 400 milliarder dollar har Mubadala nær 300 milliarder dollar under forvaltning.

Les også: – Hvis det er andre måter å si opp konsernsjefer i børsnoterte selskaper, mot sin vilje, så må jeg gjerne få den oppskriften

Interessert
Milliardfondenes interesse er omtalt i boken «Goldfinger – Historien om Mowi», som lanseres denne uken:

«Det var disse to som var mest aktive og interessert i en stake i laks, men det ble aldri noe konkret», opplyser en tidligere aksjemegler i Goldman Sachs, som håndterte forespørslene.

«Det har også vært en håndfull andre aktører som har vist noe interesse, men som aldri har materialisert seg. Det var jo sjeldent at aktørene klarte å finne sammen på valuation, som er ganske vanlig», bemerker eks-megleren.

«Goldfinger – Historien om Mowi» kan kjøpes HER

Ole-Eirik Lerøy, styreleder i Mowi, bekrefter at det har vært tydelige interessenter for Fredriksens eierpost i Mowi.

«Det har nok vært flere enn det (Temasek og Mubadala). Men det har vært interesse fra kjøpere. Det er ingen prosesser som Fredriksen har satt i gang», understreker han.

Ole-Eirik Lerøy. Foto: Trine Forsland