Miljøsertifisert lakseoppdrett i Skjerstadfjorden

Nyheter
1709

– Dette er milepæl for Salten Aqua gruppen og for Wenberg fiskeoppdrett som eier og drifter lokaliteten, sier Ørjan Wenberg, daglig leder i Wenberg fiskeoppdrett, i en pressemelding.

Wenberg mottok bekreftelse for sertifiseringen i desember, og har allerede startet arbeidet for å sertifisere de neste lokalitetene fjorden.

ASC–standarden er den strengeste internasjonale miljøstandarden innen oppdrett og er et viktig tiltak for å minimere negative påvirkninger på miljø og samfunn fra driften. Arbeidet med å få på plass den første sertifiseringen har involvert alle ansatte ved både Wenberg fiskeoppdrett, på Fauske, Edelfarm i Saltdal og Salten Stamfisk. Det har være mye arbeid, men vi mener absolutt det er verdt innsatsen, sier Wenberg som berømmer stå på viljen hos sine ansatte for å utvikle driften videre.

Bilde 1: De ansatte ved Wenberg fiskeoppdrett viser fornøyd frem bekreftelsen for at lokaliteten Storvika i Skjerstadfjorden nå er ASC-sertifisert. Kurt Joelsen, Jørgen Wenberg, Victoria Solbakk, Jan Krister Hjemås, Mats Karlsen, Ørjan Wenberg, Kim-Stian Hjemgam, Frode Hansen, Kjell Erikstad (alle Wenberg fiskeoppdrett) og Finn Arne Laxaa (Salten Stamfisk), Jostein Larsen (Wenberg fiskeoppdrett) og ansvarlig for gjennomføring av sertifiseringen Sven Inge Skogvoll (Edelfarm) var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Salten Aqua AS)

Viktig sertifiseringsordning
ASC er en forkortelse for Aquaculture Stewardship Council, en uavhengig ideell organisasjon. ASC ble etablert av blant andre World Wildlife Fund (WWF) for å administrere globale standarder for ansvarlig havbruk. Standardene er utviklet av Aquaculture Dialogues, som koordineres av WWF og benyttes nå i 54 land verden over. I Norge er dette en relativt ny ordning, der MSC-standarden for villfanget fisk har vært mer kjent hos forbrukerne. Standarden setter en rekke krav til dokumentasjon og kontroll i driften, utvidet miljøovervåkning, kunnskap om eventuell påvirkning på villfiskbestandene og streng krav til underleverandører.  I tillegg er det krav om åpenhet og offentlig innsyn i driften. Selve sertifiseringen gjennomføres av DNV-GL.

Her er de største fordelene med den nye sertifiseringen sett i et samfunnsperspektiv:

–          Det vil bli en valgmulighet for kunden som nå kan få kjøpt sertifisert fisk

–          Bidrar til ytterlige tiltak for å ta vare på Skjerstadfjorden

–          Økt bevissthet rundt miljøarbeid i driften av lokalitetene

–          Åpnet og dialog rundt driften til selskapene

–          Strengere krav til dokumentasjon og større grad av offentlighet 

Høye krav
– Salten Aqua gruppen har som målsetting å styrke miljøarbeidet i alle ledd i verdikjeden. For oss er ASC–sertifisering derfor et viktig tiltak som bidrar til arbeidet med en bærekraftig lakseoppdrett, sier miljøkoordinator Asbjørn Hagen i Salten Aqua.

– Bærekraft handler om en balanse mellom miljø, samfunn og økonomi. Gjennom sertifiseringen reduseres påvirkning på ytre miljø, det søkes et tettere samarbeid med ulike interessenter internt og eksternt, og i tillegg er ASC-sertifisert fisk etterspurt i markedet og kundene betaler mer for ASC-sertifisert fisk. Dette er en vinn-vinn situasjon, sier Hagen som ser frem til at alle lokalitetene i Skjerstadfjorden skal være sertifisert etter ASC-standarden innen 2017.

I tillegg til sertifisering av lokaliteten Storvika, er også slakteriet Salten N950 og eksportselskapet Polar Quality i Salten Aqua gruppen nå godkjent for å håndtere ASC- sertifisert fisk. Dette betyr at det nå kommer ASC- sertifisert fisk fra Skjerstadfjorden på markedet.

Storvika-lokaliteten til Salten Aqua.