Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) har tidligere denne uka levert sitt høringssvar i følge med opprettelsen av et Miljøfond. I dette høringssvaret tar NSL til orde for at fondet skal ta det ansvaret som oppdrettsnæringa er tildelt når det gjelder villaksen.
Fare for å fiske ned stammen
– Vi foreslår at alle de resultatene som fremkommer under overvåking og reduksjon av oppdrettslaks i elvene skal tilflyte de lokale elveforvalterne. Slik kan de i et gitt tilfelle få informasjon om oppgang, størrelses- og kjønnsfordeling og ikke minst produksjonen i elva i form av antallet utvandrende smolt, sier NSLs kommunikasjonssjef Frode Reppe til iLaks.
– Dette er informasjon de ikke har i dag, og derfor står de alltid i fare for å fiske ned stammen til ikke bærekraftige nivåer, noe vi har sett både i Gaula og Orkla de siste årene, sier ha. – NSL foreslår videre at det i elver hvor det er vanskelig å fiske ut oppdrettslaksen skal iverksettes tiltak for å øke villaksestammen til et nivå som gjør at innslaget av oppdrettslaks i elva ikke får noen betydning for genetikken hos villaksen, sier han videre.
Frøyværingen Reppe er selv er en ivrig hobbyfisker.
Legges inn i Miljøfondet
– Per Grieg jr. går kanskje litt lengre enn dette, da han tilsynelatende vil styrke laksestammen på generell basis. NSL ser poenget med dette, og vil gjerne foreslå at denne formen for aktivitet legges til Miljøfondet, sier Reppe.
– Bakgrunnen for dette er at fondet etter hvert vil opparbeide seg en meget god kunnskap om hvilke laksestammer som trenger å styrkes ved for eksempel utsett, og hvilke stammer som bare trenger en bedre forvaltning. Dette vil forhindre at pengene brukes på å styrke laksestammer i elver der forvaltningen er dårlig. NSL mener at en slik ordning bør være basert på frivillighet fra den enkelte oppdretter, slik at Miljøfondets midler som jo er bestemt til et formål, nemlig å redusere antall oppdrettslakser i elvene ikke benyttes til dette, avslutter Reppe.