Seniorrådgiver Atle Kambestad i Miljødirektoratet mener forskning har høy prioritet for å finne ut hvorfor bestanden av Vossolaks er så svak.
I slutten av mai skrev iLaks at Vossolauget legger ned arbeidet. Vossolauget ble etablert i 2008 som et iniatitiv fra oppdrettsnæringen for å bidra i det pågående redningsarbeidet for å berge den truede Vossolaksen.
«De negative faktorene som hindrer Vossolaksen i å reetablere seg må avklares. Dersom dette ikke lar seg gjøre, eller at disse faktorene ikke kan rettes på, trenger Vossolaksen hjelp for å kunne bestå som en høstbar bestand», stod det i en pressemelding fra Vossolauget i forbindelse med avviklingen.
Ifølge Dagens Næringsliv har ikke Miljødirektoratet gitt opp å berge Vossolaksen. Seniorrådgiver Atle Kambestad sier at kostnaden i redningsprosjektet ligger på fem-seks millioner kroner i år.
Han mener forskning har høy prioritet for å forklare hvorfor bestanden av Vossolaksen er så svak. Ifølge Kambestad vil redningsaksjonen pågå fram til 2020, og at det deretter vil bli avgjort hva som skjer videre.
– Normalt går det mellom fem og ti år å reetablere en laksestamme dersom forholdene ligger til rette for det. Vossolaksen har ikke respondert like godt på de tiltakene som har vært satt inn. Det tyder på at det fortsatt er noe som påvirker bestanden sterkt og hindrer den fra å komme tilbake. Håpet om at de tiltak som er satt inn skal være tilstrekkelig er ikke ute. Vi må kanskje vente enda tre til fem år til før vi kan konkludere, sier Kambestad.
Han mener bestanden blir negativt påvirket av blant annet lakselus, rømt oppdrettsfisk og vassdragsreguleringer.