Milepæl for Grieg: Har slaktet første generasjon laks på Newfoundland

Nyheter
0

Den første generasjonen fisk i Placentia Bay i Newfoundland har blitt slaktet ut.

Forrige uke ble den første fisken slaktet og deretter pakket ved Quinlan Brothers prosessanlegg i Bay de Verde på Newfoundland, før de ble fraktet til kunder i det nordamerikanske markedet.

– Å høste den første generasjonen fisk i Newfoundland markerer en viktig milepæl for Grieg Seafood. Jeg er glad for å se at fisken har god velferd og at den biologiske kontrollen har vært sterk, sier Andreas Kvame, konsernsjef i Grieg Seafood, i en pressemelding.

– Denne første, vellykkede generasjonen viser hvilket enormt potensial Placentia Bay i Newfoundland har for bærekraftig lakseoppdrett. Dette gjelder spesielt i lys av det blomstrende nordamerikanske markedet like ved, hvor forbrukere i økende grad etterspør lokal, sunn og klimavennlig mat. Vi vil fortsette å utvikle produksjonen vår i Newfoundland gradvis og ansvarlig i årene som kommer. Jeg vil gratulere alle mine hardtarbeidende kolleger i Newfoundland med denne prestasjonen, fortsetter Kvame.

Slakter mer neste år
I løpet av våren og sommeren overførte Grieg Seafood neste generasjon fisk til tre nye sjølokaliteter. Andre generasjon skal høstes i 2024.

Fisk fra lokaliteten Red Island blir for tiden slaktet. Den første generasjonen tilbrakte omtrent ett år i Grieg Seafoods ferskvanns- og smoltanlegg i Marystown, og ble overført til to sjøanlegg i Placentia Bay i 2022.

Første generasjon fisk har vokst godt gjennom året. Dype merder, ikke behov for behandlinger av noen form, samt overføring av beste praksis fra lignende forhold i andre Grieg Seafood-regioner har bidratt til god fiskehelse og -velferd gjennom hele produksjonssyklusen. Den første generasjonen har en overlevelsesrate på 92 prosent. Den årlige overlevelsesraten for all fisk i havanleggene er for tiden 96 prosent.

Fisken har vært oppdrettet uten problemer med lakselus.

Oppdrettsanlegg i Placentia Bay, Newfoundland. Foto: GS

Fisken som oppdrettes i Newfoundland vil bli transportert til det voksende nordamerikanske markedet uten behov for luftfrakt, noe som gjør det til et lokalt alternativ med lave karbonutslipp.

– Siden 2014 har vi jobbet mot denne dagen, da vi endelig kan sende laks dyrket i Placentia Bay til våre kunder og forbrukere. Jeg er fornøyd med den biologiske ytelsen til den første generasjonen, inkludert overlevelsesraten samt sterk lakseluskontroll, sier Knut Skeidsvoll, administrerende direktør i Grieg Seafood Newfoundland.

Utvikle
– Jeg vil takke alle mine kolleger i Newfoundland for deres harde arbeid i løpet av disse årene, så vel som lokalsamfunnene i Placentia Bay og provinsen Newfoundland & Labrador for deres støtte. Vi vil fortsette å utvikle Newfoundland-regionen vår steg for steg, og skape arbeidsplasser og verdier for lokalsamfunnene der vi opererer i årene som kommer, sier Skeidsvoll.

Grieg Seafood Newfoundland har i dag et RAS-anlegg bestående av et settefiskanlegg, en påvekstenhet og en smoltenhet i Marystown, samt fem sjølokaliteter i Placentia Bay. 14 lisenser er for tiden godkjent. Grieg Seafood har som mål å slakte 5.000 tonn laks på Newfoundland i 2023.

Selskapet er fortsatt i en tidlig fase, og vil utvide prosjektet gradvis og ansvarlig, i takt med den biologiske utviklingen. Akvakulturprosjektet i Placentia Bay startet i 2014.

Oppdrettsanlegg i Placentia Bay, Newfoundland. Foto: GS