Ingen dusør for fettfinne.
Midt-Norsk Havbruk (MNH) endrer reglene for utbetaling av dusør, etter at noen få har forsøkt seg på juks. Fra og med i dag utbetales dusør mot innlevering av hel fisk.
Hittil har 298 registrerte dusørfiskere deltatt i gjenfangsten etter rømningsuhellet fra Dolma Nord. Det har resultert i en rekordhøy gjenfangsandel. Fram til i dag er 11.734 fisk innrapportert. Likevel ser Midt-Norsk Havbruk seg nødt til å avvikle ordningen med dusør mot innlevert fettfinne, melder selskapet.
Årsaken er at MNH har fått inn meldinger og bevis på flere ulovlige forhold.
- Noen har forsøkt å fortrenge andre dusørfiskere ved å utgi seg for å opptre på vegne av Fiskeridirektoratet
- Noen har forsøkt å levere inn fettfinner som ikke kommer fra den rømte fisken
- Dusørfiskere har opplevd å finne fisk med avklipt fettfinne i egne garn
– Det er svært skuffende at dette svært lille fåtallet nå ødelegger for nesten 300 andre som har brukt fritida si til å oppnå gledelig gode gjenfangsttall, sier daglig leder Frank Øren i MNH.
Dusør for hel fisk
MNH ser seg derfor dessverre nødt til å avvikle ordninga med dusør mot innlevert fettfinne. Alle påmeldte fiskere har fått beskjed om å levere inn daglige fangsttall. De som har levert inn fangsttall mandag 27. september, vil få oppgjør mot fettfinne.
Fra og med tirsdag 28. september vil dusør kun utbetales mot innlevering av hel laks. MNH vil organisere mottak og henting. Det er svært viktig at fangster fortsatt rapporteres daglig. Dusøren på 250 kroner per fisk vil foreløpig bli opprettholdt.
Fisket fortsetter
Rapportene viser at fangster nå reduseres. Dette kan skyldes dårligere vær, spredning på rømt fisk og at en stor andel allerede er gjenfanget. MNH vil i neste uke analysere fangsttallene og vurdere hvorvidt ordningen med dusør mot hel fisk videreføres.
– Det er viktig å fange mest mulig, så det er fortsatt viktig at det meldes inn fangster, slik folk har vært svært flinke til, sier Øren.
Det er Fiskeridirektoratet som gir tillatelse til gjenfangstfiske. Fisket kan altså fortsette til Fiskeridirektoratet stopper dette.