Merker effekten av grunnrenteskatten: – Kontrakter i størrelsesorden 80 millioner kroner kommer ikke i år

Nyheter
0

Når regjeringen vil ta oppdrettselskapene, er det leverandørbedriftene som først rammes.

– Den delen av næringen som rammes nå direkte må engasjere seg. Vi vil få flere utstyrsleverandører til å stå frem med sin historie – og opplyse politikerne om hva dette betyr for dem.

Det sier Torbjørn Gjelsvik til iLaks.

Bergensadvokaten er styreleder i Smir, et av mange leverandørselskaper som har fått føle på investeringsstoppen i kjølvannet av regjeringens forslag om grunnrenteskatt i havbruksnæringen.

Hvem er det som rammes når havbruksselskapene behøver avklaring av om skattetrykket skal være over 80 prosent, og hva som eventuelt kommer til fradrag i fremtidige investeringer?

Torbjørn Gjelsvik. Foto: Privat

«Svaret er enkelt, det er utstyrsnæringen, og bortfallet er enkelt å måle – av de 30 milliarder kroner i investeringer som er satt på hold eller bortfalt, så ville det alt vesentlige gå til lokale rørleggere, karprodusenter, skipsverft, serviceselskap med videre i Norge,» skrev Gjelsvik i en kronikk i iLaks i helgen.

Mye penger
– Hvis en ser på hvor mye 30 milliarder kroner er – så er det enormt mye penger for norsk næringsliv, påpeker Gjelsvik.

– Vi ønsker at utstyrsleverandører skal stå opp å fortelle sin historie. Vi synes det har vært fraværende og det er på tide at det kommer frem nå, sier han.

Les også: FiiZK varsler permitteringer

Gjelsvik får støtte av Øyvind Nymark, daglig leder i Smir.

– Det er jo dette som er realitetene, ikke bare for oss i Smir, men også rundt om på kysten. Ting legges på is. Vi har pågående prosjekter som vi holder på med, vi har også utland som foregår som vanlig, men Norge, som er det største og viktigste markedet for oss, ser vi at det ikke skjer noe på beslutningssiden. Prosjekter som vi har jobbet med og ting som vi hadde store forventninger til skulle komme til i løpet av året. Så det stopper jo, sier han.

Usikkerhet
– Vi tvinner ikke tomler nå, men vi er bekymret for tiden som går her. Og se når aktiviteten eventuelt tar seg opp igjen. Det er det som er den store usikkerheten vår her i Smir, at ting er stoppet på ubestemt tid, understreker Nymark.

– Vi har et betydelig beløp som nå er lagt på hold, et beløp som var forventet. Kontrakter i størrelsesorden 80 millioner kroner kommer ikke i år. Det er ikke sikkert at det er årsomsetning – kan vi få en kontrakt i august, så har vi aktivitet en tredjedel av året og ordrebok året etter. Men det ryker jo, det kommer ikke. Det ble jo helt stopp i september, sier han til iLaks.

I cockpit hos Hydrolicer-operatørene på «Steyer.

Han er tydelig på at det er en alvorlig situasjon som mange leverandørbedrifter nå opplever.

Les også: Støre besøkte Rørvik: – Høringsforslaget er etter min mening en avvikling av videreforedling i Norge

– Jeg vil understreke at det er en reell fare for utstyrslevrandører. Det er «piss potte reelt» det som foregår her. Vi må være helt åpne, vi også. Det er en svært alvorlig situasjon hvis dette skulle vedvare. Alle som sitter i ledelsen i Smir og de ansatte er klar over det. Smir er jo et forholdsvis lite selskap, i fohold til antall ansatte, men likevel krever det aktivitet rundt det.

– Før september trodde vi ting kunne skje her i Norge, men dette er ikke noe som oppdretterne bruker som et middel her, det er full stopp for det meste, påpeker han.

Viktigste
Smir, med forretningsadresse i Bjugn på Fosen, er særlig kjent for sin avlusningsteknologi.

– Vi har tre satsningsområder: Hydrolicer avlusning, fôringssystemer med vannbåren fôring, og vi er inne på semilukket merdteknologi. Vi har også andre tjenester, blant annet innen landoppdrett, men det er tre hovedområder, og Hydrolicer er jo det viktigste og største. I 2021 hadde vi 128,5 millioner kroner i omsetning. 2022 blir en nedgang. Vi satser på rundt 110 millioner.

Spenningen knytter seg til 2023, men også i årene som kommer etter det.

– I år blir det forholdsvis lite kontraktsinngåelser i Norge. Høsten og opp mot jul er en periode med bra aktivitet med ferdigstillelse av kontrakter, men det blir ikke slik i år. I Norge i hvertfall. Neste år er det stor bekymring rundt det. Men fokuset må uansett rettes mot utlandet, for jeg tror dette kan vedvare.

– For vår del er det viktig å være åpen om det, og vi håper flere utstyrsleverandører følger på. Når vi bruker Hydrolicer-utstyr, engasjerer vi andre underleverandører, som sveisere og andre, så dette forplanter seg. Vår oppfordring er å få frem flest mulig utstyrsleverandører til å stå frem om sine historier, sier styreleder Gjelsvik.

– Vi i Smir har solide eiere, selskapet går med overskudd. Men drar vi dette med oss inn i neste år kan det bli vanskelig, legger han til.

Hydrolicer-flåte