Han holder en skikkelig rugg. Den er 10,7 kilo og hentet fra oppdrettsanlegg i de islandske vestfjordene.
– Arnarlax første generasjon. Slakter litt under 5.000 tonn i år, sier Kjartan Olafsson til iLaks.
– I guess timing could be worse, sier Olafsson, som er styreformann i Arnarlax, landets største lakseoppdretter.
Olafsson ledet gruppe investorer inn i Arnarlax i november 2014. Med seg i styret har han blant annet tidligere SalMar-sjef Yngve Myhre.
Prispremie
Arnarlax’ fisk pakkes og sendes blodfersk til markedene i USA og Frankrike. Her selges den til svært gode priser.
«Produsentene på Island har sett på hvordan de kan plassere sin produksjon i det øvre sjiktet av markedet – for å sikte på en premie. I dag er USA det største markedet for islandske lakseeksporten. I 2015 gikk mer enn tre fjerdedeler av lakseeksporten til USA, eller nesten 370 tonn fersk filet og mer enn 500 tonn fersk hel laks», skriver det islandske konsulentselskapet Markófish i en dagsfersk rapport.
Nisje
«I forhold til Norge med rund vekt eksport til USA i overkant av 50 000 tonn er den islandske eksporten bare en liten nisje i markedet. Da spørsmålet om interessen bærer stor nok premie til å oppveie for høyere produksjonskostnader på Island. Basert på en sammenligning av gjennomsnittlig månedlige eksportpriser fra både Norge og Island synes det å være en økende premium prising fra Island i løpet av de to siste år».
Utfordring
De islandske lakseeksportørene drar veksler på sin lange erfaring med distribusjon og salg av fersk hvitfisk.
«Island som en fersk filet eksportør i hvitfisk, som hyse og torsk, har vært i stand til å holde prispremie i markedet i USA og det er indikasjoner på det samme kan være tilfelle for atlantisk laks», heter det videre i rapporten.
Samtidig planlegger Sagaøya en vesentlig opptrapping av sin lakseproduksjon. Dette kan gi utfordringer med å opprettholde nisjen i høyprismarkedet i årene som kommer.