– Meningsløst at kollegaer i Nord-Trøndelag tvinges til å ta ut fisk med SAV 2-viruset

Nyheter
1106

Tirsdag rapporterte iLaks at Emilsen Fisk har mistanke om pancrease disease (PD) ved en lokalitet i Lekafjorden i Nord-Trøndelag. På lokaliteten står 750.000 laks med en snittvekt på 2,5 kilo. Gitt at PD-mistanken bekreftes, er dagens foravaltningsregime klart: Fisken skal slaktes ut.

Utslakting på halvparten av normal slaktevekt vil innebære omfattende tap av fremtidig salgsinntekt.

Den ferske PD-mistanken aktualiserer leserinnlegget «Slik kan det ikke fortsette«, skrevet av oppdrettstrioen Trond Emilsen, Finn W. Sinkaberg og Vibecke Bondø, 22. januar. Mattilsynet, ved regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen, kom da fort på banen med sitt tilsvar: PD er ingen mild forkjølelse.

Meningsløst
Dette får flere andre oppdrettere i regionen til å reagere. Blant dem er Ivar Refsnes i sør-trønderske Refsnes Laks.

– Slik jeg ser det er det meningsløst at kollegaer i Nord-Trøndelag tvinges til å ta ut fisk med SAV 2-viruset slik som i dag. Refsnes Laks’ erfaring rundt SAV 2 er helt klart at viruset kan håndteres mer smidig; ikke minst med tanke på andre sykdommer og de samlede driftsutfordringer vi står overfor, sier han til iLaks.

– PD SAV 2 er ikke ukomplisert, men høyst overkommelig å håndtere. Denne virusvarianten gir lite økt dødelighet, knapp endring i fôrfaktor og om lag to måneder økt produksjonstid. I alle fall meningsløst å ta fisken ut med de store økonomiske og samfunnsmessige følgene dette har. For vår del jobber vi gjennom daglige rutiner for å bli kvitt viruset. Det handler om smittebegrensning og kontroll på trafikk mellom anleggene. Siden vi i dag, bank i bordet, verken har fått påvist virus verken på vår- eller høstutsettet 2016-generasjonen, er vi på rett veg. Så dette kan løses uten å slakte ut al fisken, fortsetter Refsnes.

Han understreker at det er forskjell på SAV 2 og SAV 3 i denne sammenhengen.

– I det totale bildet er SAV 2 bare en av flere utfordringer. Når vi ser sykdom som gir akutt dødelighet, som SAV 3 og ILA-utbrudd, blir realiteten en annen. Da må grep tas, og fisken helst raskt ut av sjøen.

Avgrenset område
– Jeg synes det er underlig at Mattilsynet innenfor et relativt avgrenset område som Trøndelagskysten, har så vidt ulik vektlegging og praksis rundt PD SAV 2. Forvaltningen nord for Buholmråsa synes nær panikkartet, mens det sør for grensa er en helt annen og mindre dramatisk tilnærming. SAV 2 har sine kostnader, men dagens forvaltning i Nord-Trøndelag er for dramatisk. De faktorene som ble lagt til grunn når «stamping out» ble forlatt som virkemiddel sør for Buholmråsa, er i dag også gjeldende videre nordover, sier Refsnes videre.

Refsnes får støtte av Jan Erik Jakobsen i Seløy Sjøfarm på Helgeland.

– Ut fra dagens PD-forvaltning nærer vi en veldig frykt for påvisning av SAV 2. Med to ordinære og en visningskonsesjon driver vi geografisk svært konsentrert. Og med utsett av vår- og høstfisk i samme område, opplever vi det tette uttaket av PD-prøver mer som et brutalt lotteri. I verste fall kan en hel generasjon gå tapt, med sannsynlig økonomisk ruin for vår virksomhet, uttaler Jakobsen til iLaks.

Forebygging
– Seløy Sjøfarm er derfor fullstendig imot «stamping out» som virkemiddel. Og det vil ikke være noe fornuft i å flytte dagens grense ved Buholmråsa mot nord. Samtidig har vi stor forståelse for at dagens praksis ikke er til å leve med for de regionale selskapene i buffersonen. Selvfølgelig ønsker vi ikke SAV 2 videre nordover, men det må være mulig å komme til forvaltning som fungerer bedre enn direkte å ta ut lokalitetene. Jeg ser i retning forebygging og at fisken selv ved viruspåvisning skal kunne drives fram. Dernest, ved eventuelt utbrudd av sykdom og tilhørende høy dødelighet, kan mer inngripende tiltak settes inn, fortsetter Jakobsen.

Lars Måsøval, styreformann i Måsøval Fiskeoppdrett, tror ikke at SAV 2 kan reduseres ved utslakting av fisken.

– SAV 2 er ikke uproblematisk, men det er mer summen av ulike sykdommer som gir utfordringer og som bør være i fokus. Et realistisk totalbilde vil være et bedre utgangspunkt for forvaltning og nødvendig samarbeidet mellom myndigheter og aktørene, mener han.

– Jeg tror ikke at SAV 2 kan begrenses via «stamping out». Tiltaket blir for uansett for dyrt og negativt inngripende. Vi i Sør-Trøndelag satt i samme båt som selskapene i dagens buffersone, og jeg har dermed stor forståelse for at «stamping out» en praksis som må avvikles, sier frøyaoppdretteren.

Det har torsdag kveld ikke lyktes iLaks å få en kommentar fra Mattilsynet til saken.