Mener oppdrett har mye å hente fra olje og gass

Nyheter
630

– Vi har plukket noen segmenter vi satser ytterligere på, blant annet infrastruktur, offshore vind og oppdrettsnæringen. Vi gjorde det før oljeprisen begynte å rase, men det har blitt ytterligere aktualisert av situasjonen som olje- og gassnæringen er i, sier administrerende direktør Henning Arnøy i Force Technology Norway til Sysla.

Selskapet har rundt 200 ansatte som blant annet jobber med strukturberegninger og simulering av bølger, strøm og vind, korrosjon og materialer, i tillegg til inspeksjoner og testing.

Ser mange likhetstrekk

Så langt har maritim næring, olje og gass vært hovedbransjene for den norske delen av selskapet, som nå har rettet blikket mot oppdrettsnæringen.

– Vi har vært innen havbruk over lengre tid, men det har ikke vært noe stort ben. Vi har blant annet gjort evalueringer av materiale og korrosjonsbeskyttelse for næringen. Slik vi vurderer det, har havbruksnæringen ekstremt mange likhetstrekk med olje, gass og maritim sektor. De har store, kompliserte konstruksjoner i metall i sjøvann, som utsettes for sterke krefter.

FAKTA

Force Technology

  • Danskeid konsern med 1400 ansatte totalt, og en årlig omsetning på ca. 1,5 milliarder kroner.
  • Norsk hovedkontor i Asker og mindre kontorer i syv norske byer.
  • Har cirka 200 ansatte i Norge. Seks av disse er i Bergen, cirka 35 i Stavanger.
  • Selskapet leverer tekniske tjenester og rådgivning mot sektorer som offshore olje og gass, maritim, energi, prosessindustri, næringsmiddel , transport, bygg og anlegg.

Han mener derfor at oppdrettsnæringen med fordel kunne hentet mer erfaring og kompetanse fra offshorebransjen.

– Vi har sett at det har vært en strukturendring i oppdrettsnæringen de siste ti årene. Den har blitt ytterligere industrialisert, fokuset på bærekraft har økt, merdene går lenger ut i havet, rømning er en viktigere faktor og det ser ut til å bli flere lukkede merder. Da kommer vår erfaring mer og mer til sin rett, sier Arnøy.

Barnesykdommer

I Danmark er selskapet store innen offshorevind.

– Det er en tilsvarende problemstilling. Offshore vindindustrien har hatt noen barnesykdommer de kunne ha unngått om de hadde sett til andre næringer med erfaring. Det er viktig for oppdrettsnæringen å heller hente kompetanse og erfaring fra annen industri, enn å ende opp med negative erfaringer, sier konsernsjefen.

Teknologiskifte

Force Technology er derfor med på deler av FoU-prosjektet som Akvadesign er i gang med. Oppdrettsselskapet vil bygge et anlegg med 20 lukkede merder, og Force Technology har bidratt innen design av merdene.

– Det ser ut til å være et teknologiskifte på gang i næringen, og der mener vi at vi har noe å komme med, sier Arnøy.

Press på kostnader

I Norge hadde konsernet i fjor en omsetning på 358 millioner, og et resultat før skatt på 6 millioner. Det forklarer konsernsjefen slik:

– Vi så i annet halvår i fjor at presset på kostnader økte ganske voldsomt, og måtte justere oss deretter. Når det gjelder resultatet, så er vi eid av en allmenngyldig stiftelse som ikke er opptatt av kortsiktig profittmaksimering, men som tenker langsiktig industribygging.

I år venter selskapet en nedgang både i inntekter og på bunnlinjen.

Svakere marked har gitt noe nedbemanning også hos Force Technology.

– Vi har gjort noe, men ikke i stor skala. Mange av våre kontrakter er langsiktige innen inspeksjon og planlegging av inspeksjon. Dette gjennomføres i henhold til løpende planer.