Forskere fra Norges arktiske universitet (UiT) i har tatt i bruk en ny metode for vannanalyse, som forteller i detalj hvilke arter som lever og er på frammarsj i sjø og vassdrag. Metoden skal også kunne vise hvor mye lus det er i et oppdrettsanlegg.
Det skriver Klassekampen i mandagens papirutgave.
Ifølge avisen har artsmangfoldet til nå blitt undersøkt på telletokt. Med den nye metoden, som sparer forskerne for både tid og penger, brukes datamaskiner med enorm kapasitet til å regne ut komplekse regnestykker, som igjen kan gi svar på det samme som tellingen på kort tid ved hjelp av en liten vannprøve.
– Metoden kan benyttes til mye. En vannprøve kan beskrive hele økosystemet, sier forsker Kim Præbel, som er tilknyttet UiT.
– Vi har prøvd å kartlegge sykdommer i lakseoppdrett, og har gjennomført forsøk i Troms. DNA fra lakselus forteller oss hvor mye lus det er i anlegget, og telling viser at vi treffer svært presist, fortsetter Præbel.
I vannprøvene kan man også lete etter andre sykdommer, virus og parasitter som oppdrettslaks rammes av, og dermed tidlig iverksette behandling, skriver avisen.