Mellomstore oppdrettere nektes å by på Salmonor

Nyheter
0

Den mellomstore lakseoppdretteren Salmonor er i spill. En budrunde om selskapet er i full gang. Men lokale oppdrettere blir holdt utenfor.

Det var Dagens Næringsliv som først rapporterte om det nært forestående salget av 14.000-tonneren Salmonor. Storfiskene Mowi, SalMar og NTS/Midt-Norsk Havbruk skal ligge best an i den pågående budkrigen.

Les også: Budkamp om Salmonor

Men det er ikke bare de tunge børsnoterte selskapene som er interesserte i å sikre seg rørvikselskapet. Blant interessentene er også oppdrettsnabo SinkabergHansen.

– Er det slik at dere ikke får by på Salmonor?

Svein-Gustav Sinkaberg er konsernsjef i Sinkaberg Hansen. Foto: SH

– Ja, det kan jeg si «ja» til, sier Svein-Gustav Sinkaberg, konsernsjef i SinkabergHansen til iLaks.

– Vi har gjort noen fremstøt uten at vi har nådd frem med det.

– Hva er årsaken til at dere ikke får by?

– Nei, det har jeg ingen anelse om. Vi har ikke fått noe svar på det. Vi har fått beskjed om at det er lagt noen føringer for salget, sier Sinkaberg på en lett skurrende mobiltelefon under en biltur.

– Er det noen gamle konflikter, nabokrangler eller lignende som ligger bak dette?

– Nei, ikke som jeg kjenner til. Det ville jo være veldig synd i så tilfelle. Men det er ikke det så vidt jeg vet. Jeg vet egentlig veldig lite om det, det har vært mye rykter.

– Emilsen Fisk eier 11,2 prosent av aksjene i Salmonor. Har de en forkjøpsrett her?

– Etter det jeg kjenner til, er Emilsen interessert i å benytte seg av en forkjøpsrett, men kjenner ikke så mye til det.

– Hva tenker dere om at det kun er store børsnoterte selskaper som får lov til å by på Salmonor?

– Vi synes jo at det er litt synd da, men vi forholder oss til det, sier Sinkaberg.

Roy Emilsen, daglig leder i Emilsen Fisk, henviser høflig, men bestemt, til selskapets styreleder Tore Holand for kommentar til saken. Tore Holand har foreløpig ikke returnert iLaks’ henvendelser.

Salgsobjektet Salmonor omsatte for 636 millioner kroner og fikk et driftsresultat på 226 millioner kroner i 2019, som er siste offentlig kjente årsregnskap.