– Meir arbeidsplassa, meir mat og meir pæng

Nyheter
0

Tydelig motivasjon for NRS’ overtakelse av SalmoNor.

Det var midt i lunsjen. På slaget 1200 tirsdag ble det klart. Norway Royal Salmon (NRS) fusjonerer med NTS’ oppdrettsdivisjon SalmoNor. Den nye oppdrettsgrupperingen vil, med en produksjonskapasitet på 124.000 tonn, bli verdens sjette største oppdrettselskap.

Les også: NRS fusjonerer med SalmoNor. Selskapet blir verdens sjette største oppdretter

NTS’ administrerende direktør Harry Bøes er forbilledlig klar og tydelig i sin forklaring på at NTS nå slår sammen SalmoNor og NRS. I et innlegg på Instagram sier han nemlig følgende: – Vi skal gjøre dette her for å skape mer arbeidsplasser, vi skal skape mer mat og mer penger.

Fornøyd NFT-sjef Harry Bøe

Falt
På børsen var det imidlertid lite som tydet på at det sistnevnte var øverst på agendaen. Aksjekursen til NRS falt nemlig tungt, med 5,1 prosent, i dagens handel. Til sammenligning steg NTS’ aksjekurs med 0,4 prosent etter at den ikke uventede transaksjonen ble kjent.

NRS-aksjen, sist omsatt på 150 kroner ved børsens stengetid, er nå på sitt laveste nivå siden våren 2018. Det er ikke mer enn fem måneder siden den ble handlet helt oppe i 275 kroner, under seinsommerens oppkjøpskamp hvor NTS’ sterke mann Helge Gåsø utmanøvrerte rivalen Gustav Witzøe og SalMar.

Av kjøpesummen på 6,4 milliarder for SalmoNor skal NRS betale 4,4 milliarder i egne aksjer, og må samtidig betale to milliarder kroner i kontanter. Dette må skaffes til veie gjennom en emisjon, ved salg av eiendeler eller opptak av gjeld.

Helge Gåsø.(Foto: Steve Hernes).

Emisjon?
– NRS er jo børsnotert, så her vil de endelige betingelsene avgjøres av hvordan kursen utvikler seg fremover. Samtidig er det uklart om man vil behøve å ta opp mer gjeld. Alle disse momentene skaper økt usikkerhet, så i mine øyne er det naturlig at aksjen faller, sier Christian Nordby, analytiker i Kepler Cheuvreux, til E24.

En utvannende emisjon frister imidlertid ikke Helge Gåsø på dagens aksjekurs.

– Personlig føler jeg at NRS-kursen er for lav. Det kan skyldes at man har ventet på avklaringer rundt eierforhold som har gjort aksjen mindre attraktiv, sier Helge Gåsø til E24.

Kilde: Infront