– Medisinskapet er i ferd med å tømmes

Nyheter
1043

De gresskledde åssidene stuper ned mot fjorden. Landskapet er nakent og dramatisk. For reisende til Færøyene er det den 262 meter høye havklippen Tindhólmur som ønsker velkommen til øyriket i vest. Like ved denne duver 14 stykk 128 meters merder betjent av en Ocea-fôrflåte.

– Vi ligger innenfor en veldig kraftig strøm, forteller Atli Gregersen, og peker på frådende melkehvitt skum driver mellom holmene – mot merdene.

Luseproblemer
Gregersen driver det familieeide oppdrettselskapet Luna. I fjor slaktet de 10.000 tonn laks. Fisken i merdene ved Tindhólmur er mellom halvannet og seks kilo.

– Vi starter å slakte her om et par uker. Her står om lag en million fisk. Det gir 5-6.000 tonn. Men denne lokaliteten kan bære mer fisk. Vi har hatt 1,5 million fisk, men fikk for mye lus. Vi vil opp igjen etter vi har løst luseproblemene, sier han til iLaks.

Luseproblemene, ikke utfordringene, er et tema som opptar Gregersen.

– Sustainability, bærekraft, er ikke bare et ord vi bruker, det er noe vi mener. Vi skal ikke gjøre ting som hindrer neste generasjon. Vi skal drive i harmoni med naturen. Det preger vårt arbeid med lus. Vi har ikke prøvd «Termolicer», men stort sett alt annet har vi prøvd.

Prøvd det meste
– Vi har prøvd luseduk i mange merder, fra Botngård og Calanus. Men lusen går dypere og er mer ujevnt fordelt her enn i Norge, så det har vi ikke fått til. Vi har prøvd Marine Harvests lusespyler, og laser har vi prøvd. De vil vi sette i drift igjen. Det ser ut til at de skyter ganske mye lus, men vi var tidlig ute og det var teknisk forbedringspotensiale. Vi har fire lasere og vurderer å sette dem i sjøen igjen.

De beste erfaringene har Luna fra bruk av rognkjeks.

– Vi vil ha rognkjeks i alle merder innen januar, sier han.

Det blåser opp. Vinden, som driver fra flyplassen og ut Sørvagur, øker raskt i styrke. Bølgene går snart hvite på fjorden.

Rognkjeksen Luna bruker produseres på Island.

– Er det et tema å produsere den selv?

– Vi har tenkt å gjøre det selv. Det er et ordtak på Færøyene som heter «Der hvor du ikke er selv, der er du ikke mer enn halv». Men vi vil komme tidlig i mål, fordi lusesituasjonen er alvorlig. Lusegrensen på Færøyene er høyere enn i Norge, den er to kjønnsmodne lus per fisk, sier han.

Redusere behandlinger
Men å senke lusegrensen er ikke nødvendigvis en løsning, mener han.

– Jeg er ikke tilhenger av å senke grensene for lavt ned. Det vil drive unødig lusebehandling på de gode lokalitetene. Han tar til orde for et suksesskriterie etter antall behandlinger. Det er like viktig som få lus.

– Strømmen går med klokken rundt Færøyene. Lus per fjord er viktigere enn lus per fisk. Jeg sender lus fra min fjord til Bakkafrost og Marine Harvest, forklarer han.

Lunas fire lokaliteter ligger på vestsiden av Færøyene, rundt øyen Vagar. Marine Harvests  to lokaliteter i nord, mens Bakkafrost ligger i nordøst, i tillegg til Faroe Farming (49 prosent eid av Bakkafrost)  som holder til på Sudurøy i sør.

Foran Norge
I fjor produserte Færøyene over 80.000 tonn laks, levende vekt, ifølge landets ledende lakseanalytiker Rúni Dam.

– I forhold til lus har vi problem med å holde produksjonen, sier Gregersen. – Vi vil øke kapasiteten per fjord. Et viktig ledd i denne strategien er å produsere større smolt.

– Jeg er imponert over Marine Harvest. Jeg tror Alf-Helge (Aarskog) på det han sier, han mener det. Han uttalelser om lus og å ikke øke MTB i Norge før vi har løst luseproblemet – det er det samme han sier i Chile.

– Vi ligger foran Norge, det vises gjennom svinnet, men Norge ligger foran på lusearbeidet og offentlig styring, sier han og viser til trafikklys og hurtig utslakting av luseverstingene. – Det tror jeg vi skal lære av, mener Gregersen.

– Jeg snakker ikke om grensene, men det skal straffe seg å bryte reglene. Mange behandlinger gjør at stoffet mister sin effekt. Man er kommet lenger i tankegangen. Det er min kjepphest. Dette er et tema som opptar meg på samme måte som driftsforskriften. Det skal betale seg å styre utenom lus.

Resistens
– I hele verden er det, slik vi ser det, resistensutvikling. Det er få opsjoner igjen. Medisinskapet er i ferd med å tømmes. Jeg kaller en spade for en spade. Det fremmer forståelsen. Jeg synes situasjonen er dramatisk når en må slakte ut mange steder.

– Langt den største årsaken til dødelighet kommer fra behandling. Hva kommer den største behandlingen fra? Det er lusebehandling. Det vil også en kvalitetsenking, den behandling fisken har fått i den siste delen av sitt voksne liv. Det vil også påvirke kvalitet, påpeker Gregersen.