Mediesky russisk tech-gründer kan høste milliardgevinst i SSC

Nyheter
717

The Scottish Salmon Company (SSC) kan bli solgt innen utgangen av måneden.

2. mai ble det kjent at SSC utreder såkalte «strategiske alternativer». Dette satte for alvor fyr på SSC-aksjen, da «strategiske alternativer» normalt betyr salg av hele eller deler av virksomheten.

Ved fremleggelsen av resultatet for andre kvartal uttalte SSC-ledelsen at den stratgiske gjennomgangen ventes konkludert innen utløpet av september.

Klipp
Det skotske oppdrettselskapet er kontrollert av den mediesky russiske hedgefond-forvalteren Yuri Lopatinsky. Han sitter på 72,8 prosent av aksjene via det sveitsisk-registrerte investeringsselskapet SIX SIS.

Aksjeutvikling SSC 2011-2019. Graf: Infront

Det har vært en eventyrlig investering.

Aksjeposten har blitt 12-doblet i verdi siden 2011, og verdsettes nå til 3,7 milliarder kroner. Justert for utbytter, er det vesentligste av investeringen ren gevinst.

Det er imidlertid ikke første gang Lopatinsky gjør et klipp.

Gründer
Han var nemlig gründer av Russlands svar på Google, Rambler. Ved salget av dette selskapet tjente han et sted mellom 500 og 600 millioner dollar. Disse midlene brukte han, blant annet, til å kjøpe SSC.

Skjermdump fra Rambler.ru

Men han brukte ikke alle pengene der.

Lopatinsky er svært glad i vin, og har for lengst også gått til innkjøp av sitt eget vinslott i Frankrike.

Brexit
Russeren har forøvrig også fartstid i den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley, og beskrives av dem som kjenner ham som «sylskarp».

Timingen av SSC-salget er gunstig for finansmannen, og vil kunne utføres nær all time high. Salget ventes, som nevnt, konkludert i løpet av noen uker, men kan nå forpurres av Brexit. Etter det iLaks erfarer, øker Brexit usikkerhet og risiko og kan med det samtidig redusere betalingsjviljen for interessentene.