Luftfuktigheten er trykkende. Varmen brenner i nakken. Ved utkanten av Mekong-deltaet, en kort biltur fra Ho Chi Minh City, tårner fabrikkpipene opp. På et vanntårn står det «EWOS» med store mørkegrønne bokstaver. Noen få kilometer unna ligger en annen, vesentlig større fôrfabrikk, eid av amerikanske Cargill.
Komplementerende oppkjøp
Fôret selges lokalt. I Mekong-deltaet setter vietnamesiske oppdrettere ut 1,6 milliarder yngel av den tropiske fisken pangasius i jorddammer hvert år. Til sammenligning er Norges årlige utsett av atlantisk laks omlag 300 millioner individer.
Men Vietnam er faktisk det eneste land hvor EWOS’ og Cargills veier krysses.
Les også: Cargill kjøper EWOS for 12,3 milliarder kroner
Oppkjøpet er komplementerende.
Ute på shopping
Når verdens største korn-trader blar opp 1,35 milliarder euro for EWOS, mener de alvor. Det er tross alt ikke mer enn fire år siden Cargill la 1,5 milliarder euro på bordet for det franske fôrselskapet Provimi. Provimi var, i likhet med EWOS, engasjert i fiskefôr, men i en helt annen skala. Mens Provimi primært var et dyrefôrselskap med aktiviteter innen fiskefôr, primært til ferskvannsfisk, er EWOS et rendyrket fiskefôrselskap.
Ved å kjøpe EWOS får Cargill en vektig markedsandel som verdens nest største fiskefôrselskap, og en særlig tyngde på laksefisk – særlig i Norge og Chile.
– Kjøpet av EWOS er en strategisk investering i vår langsiktige tro på en voksende fiskeoppdrettsindustri, uttaler Cargills konsernsjef David MacLennan i forbindelse med oppkjøpet ifølge Bloomberg.
Verdiøkning
På forsommeren 2013 kjempet Marine Harvest mot den norske stat om kontrollen i det kombinerte fiskefôr- og oppdrettselskapet Cermaq. Staten vant kampen som priset selskapet til rundt ti milliarder kroner. Deretter solgte staten ut EWOS, for 6,2 milliarder kroner, til private equity-fondene Altor og Bain Capital. I oktober 2014 gikk oppdrettsvirksomheten (tidligere kjent som Mainstream) under hammeren for 5,3 milliarder kroner til japanske Mitsubishi.
Idag har Altor og Bain altså solgt EWOS videre for 12,3 milliarder kroner. Det betyr at slakteverdien for gamle Cermaq er på 17,6 milliarder kroner. En voldsom prisøkning, særlig drevet av EWOS.
Cargills oppkjøpsmultipler signaliserer med det en helt annen optimisme og fremtidstro på volumvekst og lønnsomhet i markedet for laksefôr enn det verdens største lakseoppdretter gjorde for to år siden.
Akkurat det er interessant å merke seg.