Med franske aner

Nyheter
1141

Arnestedet var på Rue d’antin, like ved operaen i Paris. Her ligger hovedkontoret til Banque de Paris et des Pay-Bas.

Opera national de Paris. Avenue de’l Opera krysser Rue d’antin. Foto: Google

Men hvordan henger det sammen at Norges første og i mange år dominerende oppdrettselskap ble etablert i den franske hovedstaden?

Syltetøy
Norsk Hydros mektige generaldirektør Johan B. Holte avla eksamen ved Norges Tekniske Høyskole i Trondheim i 1938. En av klassekameratene var fra Voss og het Johan Lærum.

Den seinere syltetøyfabrikant Lærum skulle starte utviklingsarbeid med oppdrett av laks og ørret sammen med sin disponent Johan Ernst Mowinckel og Fridtjof Wiese-Hansen, leder for Akvariet i Bergen på 60-tallet.

Til det videre arbeidet trengte de penger. Dialogen med Norsk Hydro hadde startet i 1968, og skulle snart bli formalisert. Industrielt lakseoppdrett er kapitalkrevende, og Hydro kunne tilby både kapital og industriell tankegang.

Franske eiere
Norsk Hydro var dominert av franske interesser. Da industriselskapet ble etablert i 1905, var det den svenske Wallenberg-familien som hentet inn finansiering gjennom Banque de Paris et des Pay-Bas. I 1905 var 98 prosent av Hydro eid av utenlandske aksjonærer, primært franske og svenske.

Høsten 1969. Generaldirektør Johan B. Holte forbereder neste styremøte i Paris. Franske eiere sitter med 37 prosent av aksjene i Hydro. Til styremøtet har Holte med seg Odd Narud, Sverre Kittelsen og seinere generaldirektør Torvild Aakvaag. I møtelokalene til Banque de Paris et des Pay-Bas (senere omdøpt til Banque Paribas) stiftes MOWI 23. september 1969. Den første generalforsamling avholdes i Oslo et par uker seinere, fremgår det av boken «En plog i havet – historien om MOWI».

I styrerommet til Banque de Paris et Pay-Bas ble MOWI stiftet. Napoleon giftet seg i naborommet i 1796.

Skepsis
De var på historisk grunn. I et av naborommene hadde den Napoleon Bonaparte sagt sitt «ja» og giftet seg med sin Josephine i 1796. Napoleon kronet seg selv til keiser av Frankrike i Notre-Dame i 1804.

Franskmennene var skeptiske til MOWI. De var redd inngangsbilletten skulle bli langt mer omfattende enn 2,3 millioner kroner, og oppfattet dette som et utviklingsprosjekt.

– Ikke fem flate øre mer, instruerte Johan B. Holte de ansvarlige for laksen da han kom hjem. Det skulle bli mer, mye mer. Og Hydro skulle finansiere det over egen bok. Like før jul samme år fant nemlig Hydros forretningspartner Phillips olje i Nordsjøen.

Pengene yngler
Men mens Napoleons og Josephines ekteskap forble barnløst, skulle MOWI yngle.

Les også: Gjennombruddet

Myten om Hitra

På lag med «Shetlands-Larsen»

MOWI skiftet seinere navn til Hydro Seafood og ble i 2000 kjøpt opp av Marine Harvest. Idag utgjør MOWI/Hydro Seafood den kanskje viktigste grenen av Marine Harvest-konsernet.