– Med all respekt, da blør leverandørindustrien mye og lenge

Nyheter
0

AKVA group-sjef Knut Nesse er redd for at leverandørindustrien kan bli det store offeret til grunnrenteskatten.

I dag kom tredje kvartalstallene til AKVA group. De viste ordretørke på landbaserte anlegg. Og det blir ikke bedre med det første. Leverandørselskapet forventer ikke å inngå nye landkontrakter i år. Ordretørken forklares med all usikkerheten som grunnrenteskatten har skapt. Administrerende direktør Knut Nesse tror at grunnrenteskatten er kommet for å bli.

– Slik som jeg leser det politiske landskapet i Norge, har jeg ikke noe tro på at grunnrenteskatten forsvinner. Den kan endelig bli noen diskusjoner på innretningen og måten den virker på, men at skatten som sådan faller bort har jeg ikke tro på, slår han fast.

Les også: AKVA group varsler hestekur: – Markedsutsiktene er utfordrende

Høvelig positiv lenge
Konsernsjefen forteller at AKVA group hadde flere lovende prosesser på landbaserte anlegg i fjor, før forslaget om grunnrenteskatten kom.

– Før september i fjor hadde vi relativt mange kvalifiserte prosesser med kunder. Og vi fikk til og med et par kontrakter, sier han til iLaks.

På tross av sjokket som skatteforslaget medførte, har leverandørselskapet lenge vært ganske positiv til markedet. Nå har optimismen snudd.

– Vi (har) valgt å være høvelig positiv inntil nylig. Men nå innser vi at oppdretterne trenger tid til å absorbere alt, inklusive å forstå hvordan ulike ting skal virke, alt i fra normpris til andre ting. Og det har vi selvfølgelig forståelse og respekt for, innrømmer Nesse.

Mangel på tillit
I kvartalsgjennomgangen uttrykte toppsjefen bekymring for at det er etablert en dyp mistillit mellom oppdretterne og myndighetene.

– Du brukte uttrykket «mangel på tillit» i presentasjonen?

– Jeg tror at det er litt varierende fra oppdretter til oppdretter. Det som er viktig å forstå er at den effektive skatten kommer til å bli vesentlig lavere enn 25 prosent. Selv om ingen liker skatten vil oppdretterne diskontere inn at dette vil skje. Men det som er problemet i dag er at de har ikke fått gode nok avklaringer på de spørsmålene de har. Myndighetene gjennomfører høringer. Det er massive signaler som kommer inn fra høringene. Men det blir på en måte ikke tatt notis av. Da oppstår det på en måte mistillit. Da mistror alle hverandre, svarer han.

Knut Nesse mener at det blir for lettvint å legge all skyld på én part.

– Det går ikke akkurat strålende med omdømmet til næringen for tiden. Dette er en two street way når det gjelder tillit. Det nytter ikke bare for næringen å peke i den ene retningen. Jeg tror at alle parter skal være litt ydmyke og få jobbet frem en ny normal fremover, sier han.

To regninger
AKVA group-sjefen tror at det er mulig å finne common ground. Men det har begynt å haste.

– For det første så tror jeg at oppdretterne, på en hensiktsmessig måte, må få avklart de spørsmålene de har. De kan ikke bruke mye tid på å få avklart alt. For da skjer det ingenting i mellomtiden. Med all respekt, da blør leverandørindustrien mye og lenge. Og dette er jo et problem, understreker Nesse.

Han legger til:

– Vi ser ganske mange selskaper på leverandørsiden som begynner å få problemer nå. Hele prosessen begynner å bli ganske uansvarlig. Og der ser jeg mest i retning av myndighetene.

Knut Nesse liker ikke usikkerheten som har begynt å bre seg i leverandørindustrien.

– Det er to regninger som plukkes opp. Den ene regningen plukker oppdretteren opp, ved at skatteregningen øker. Den andre regningen plukker leverandørindustrien opp ved at de blør arbeidsplasser.