Mattilsynet: Triploid, steril oppdrettslaks har dårligere helse

Nyheter
0

Triploid oppdrettslaks har generelt dårligere helse og velferd, og trenger andre oppdrettsbetingelser enn tradisjonell laks.

Det konkluderer Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), i en rapport gjort på oppdrag for Mattilsynet.

Triploid laks er laks som er gjort steril ved at eggene får tre sett med kromosomer i stedet for to.

Selv om helse og velferdsutfordringer delvis kan kompenseres ved fôrtilskudd og endrede miljøbetingelser, er det ikke mulig å gjennomføre enkelte av de nødvendige justeringene under dagens kommersielle oppdrettsforhold, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

– VKM-rapporten blir viktig når Mattilsynet skal gi vår faglige vurdering til Nærings og Fiskeridepartementet, om dette er en metode som i tilstrekkelig grad ivaretar fiskevelferden i henhold til gjeldende regelverk, sier Inge Erlend Næsset, direktør for regelverk og kontroll i Mattilsynet.

Inge Erlend Næsset, direktør for regelverk og kontroll i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet

Steril fisk
Steril oppdrettslaks har vært sett på som et mulig tiltak for å redusere risiko for at laks på rømmen kan påvirke gener i villaks.

Indusert triploidisering er en måte å gjøre laks steril på. Da får eggene tre kromosomsett i stedet for to, som vanlig laks har.

Siden 2013 har 30-35 millioner triploid laks blitt sjøsatt i Norge, som en del av utprøving og dokumentasjon av triploid lakseproduksjon til kommersielt bruk.

Les også: Lakse-genetiker: – Finnes ikke et tak for hvilke egenskaper vi kan fokusere på

Det har ikke vært mulig å dokumentere god velferd for den triploide laksen, skriver Mattilsynet.

Derfor bestemte Mattilsynet i 2021 at det ikke skulle være tillatt med utsett av triploid laks. Unntaket var laks som inngikk i pågående utprøving i regi av NRS – men denne laksen må slaktes innen utgangen av 2023.

Utsatt for misdannelser
VKMs gjennomgang av forskning og rapporter viser blant annet at triploid laks er mer utsatt for misdannelser i skjelett og hjerte, grå stær, hudsår, og at de tåler stress og håndtering dårligere enn vanlig laks.

Observasjoner fra merder og feltdata tyder på at fisken er mer mottakelig for infeksjon med infeksiøs lakseanemi (ILA) virus og sårinfeksjon med bakterien Moritella viscosa.

Triploid laks er også mindre robust overfor høyere vanntemperaturer, og har andre ernæringsbehov. Triploid laks trenger derfor andre oppdrettsbetingelser enn tradisjonell laks, skriver Mattilsynet.