Mattilsynet trapper opp innsatsen mot ILA

Nyheter
0

Mattilsynet har et mål om at færre enn én prosent av lokalitetene får påvist sykdommen årlig.

– De senere årene har antall ILA-utbrudd i oppdrettsanleggene økt betydelig, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Mattilsynet er nå i ferd med å ferdigstille en ny beredskapsplan for ILA, basert på oppdatert dyrehelseregelverk, dialog med næringsorganisasjonene, og kunnskapsstøtte fra Veterinærinstituttet.

Foreslår endringer
For å hindre smittespredning vil det også fremover fastsettes restriksjonssone i området rundt lokaliteter med sykdomsutbrudd.

Noen endringer blir det: Under forutsetning av at man etablerer robuste felles brakkleggingsområder i sjø, vil det på grunnlag av risiko åpnes for mer merdvis tømming av anlegg med ILA-diagnose. Her vil det bli krav om tett oppfølging, med screening av gjenværende merder.

– Når Mattilsynet nå åpner for mer merdvis håndtering av nye ILA-tilfeller, vil dette være et ekstra insitament til at næringsaktører intensiverer arbeidet med god biosikkerhet innenfor godt adskilte brakkleggingsgrupper, heter det i meldingen.

– For å avdekke reell forekomst vil vi utarbeide en ILA-overvåkingsforskrift hvor det legges opp til flere årlige prøveuttak ved alle lokaliteter med laksefisk, skriver Mattilsynet videre.

Gjennom dette vil en også kunne avdekke den ikke-sykdomsframkallende varianten av viruset, HPR0, som har vist seg å være av stor betydning for utviklingen av ILA.

Skal på høring
Mal for restriksjonssoneforskrift sendes på høring første tertial 2024, mens forskriftsendring for listeføring av HPR0 og overvåkingsforskrift for ILA vil bli sendt på høring i løpet av mai/sommeren. I den forbindelse ønsker Mattilsynet høringsinnspill fra næringen og faglige instanser.

Mattilsynet arbeider også med økt digitalisering for å effektivisere sykdomsbekjempelsen.