I 2024 vil Mattilsynet bruke nye tilsynsmetoder for å følge opp dyrevelferd og fiskehelse i oppdrettsnæringen. Seks store aktører skal under lupen.
I løpet av nyåret skal Mattilsynet revidere seks av de største oppdrettsselskapene, og føre kontroll med deres arbeid knyttet til dyrevelferd og fiskehelse, skriver Mattilsynet i en pressemelding.
Bakgrunnen er et økende antall sykdomsutbrudd, og den høye dødeligheten på fisk. Mattilsynet vil derfor undersøke om de største oppdrettsselskapene har systemer, rutiner og internkontroll som oppfyller regelverkskravene rundt dyrevelferd og -helse.
Mattilsynet vil blant annet se på biosikkerhet og dyrevelferd i forbindelse med avlusing.
De store har størst påvirkning
– De største oppdrettsselskapene eier flest fisk. Vi mener at en bedring på systemnivå hos disse selskapene vil føre til økt velferd for flest dyr. Eventuelle avvik eller forbedringspunkter skal følges opp i alle ledd i selskapet, sier administrerende direktør i Mattilsynet Ingunn Midttun Godal.
– Revisjonsteamet er en del av vårt arbeid med å få på plass nye og mer treffsikre tilsynsmetoder, som skal bidra til å bedre fiskens velferd og helse, sier Godal.
De seks selskapene er valgt ut etter følgende kriterier:
- Størrelse målt i antall fisk. Store aktører har en større påvirkning på den totale fiskevelferden og -helsen.
- Et helhetsbilde basert på hendelser, lusetall, dødelighet og regelverksbrudd.
Mattilsynet skriver ikke hvilke selskap det dreier seg om, men blant landets storoppdrettere finner vi Mowi, Lerøy, SalMar, Grieg Seafood, Nova Sea, Alsaker Fjordbruk, Nordlaks og Cermaq.
Rapportene vil publiseres
Revisjonsrapportene vil bli publisert på Mattilsynets nettsider i etterkant av hver enkelt revisjon.
– Vi ønsker å bidra til økt felles læring i næringen. Vi forventer at alle oppdrettsselskap følger opp og tar lærdom av funnene som gjøres kjent gjennom rapportene, sier Godal.
Første revisjonsrapport vil etter planen bli publisert i mars, skriver Mattilsynet.