Mattilsynet om de store oppdretterne: – Større åpenhet, lite læring

Nyheter
0

Slik oppsummerer Mattilsynet ett år med systemrevisjoner av noen av de største oppdretterne i Norge.

I år har Mowi, Lerøy, SalMar, Grieg Seafood, Tytlandsvik Aqua og Bremnes Seashore vært gjenstand for gransking. Poenget med Mattilsynets revisjoner har vært å finne ut om oppdrettsselskapene har systemer, rutiner og internkontroll som oppfyller regelverkskravene rundt dyrevelferd og -helse.

Revisjonene ble annonsert etter et år med rekordhøy dødelighet og store mengder produksjonsfisk i markedet.

– Liten læringseffekt mellom selskapene
Et annet mål med revisjonsarbeidet er å bidra til felles læring i næringen.

– Vi opplever at åpenheten har blitt større gjennom året som har gått, med tanke på hvilke dokumenter selskapene er komfortable med å gi innsyn i. Samtidig ser vi foreløpig liten læringseffekt mellom selskapene, sier direktør Bård Skjelstad i Mattilsynet i en pressemelding.

Mattilsynet oppsummerer erfaringene med «større åpenhet, lite læring». De har sett et stort sprik i hvor godt selskapene forstår regelverket, og ramser opp funn som går igjen:

  • Data samles ikke inn systematisk, slik at disse kan brukes som beslutningsgrunnlag.
  • Velferd dokumenteres ikke i tilstrekkelig grad, slik at selskapene kan vurdere risiko og utarbeide tiltak for å beskytte fisk mot unødig påkjenning og belastning.
  • Mangler knyttet til å vise sammenheng mellom risikovurderinger og de planene og tiltakene de planlegger/gjennomfører.
  • Biosikkerhetsplaner er i varierende grad tilpasset og satt ut i live på lokalitetene.
  • Mangler knyttet til å trekke ut læring av avvikshåndteringen, slik at det kan bidra til systematisk, kontinuerlig forbedring.

Positiv respons
Mattilsynet melder at oppdrettsselskapene som er revidert har gitt tilbakemeldinger om at prosessen har vært krevende, men lærerik, og at revisjonen har fått opp gode funn og bidratt til å løfte dem som selskap.

– Vi mener at forbedring på systemnivå betyr forbedring for flest mulig dyr. Dersom revisjonen avdekker avvik eller forbedringspunkter skal selskapet følge opp dette i alle ledd i selskapet, sier Skjelstad.