Mattilsynet iverksetter ikke særskilte tiltak

Nyheter
437

Nederlandske veterinærmyndigheter melder om utbrudd av fugleinfluensa i en verpehønsbesetning på over 150 000 dyr. Det vil bli innført beskyttelsestiltak for å hindre at sykdommen spres fra Nederland til andre land. Tiltakene vil omfatte forbud mot transport og salg av levende fjørfe, egg og andre fjørfeprodukter til andre land. Risikoen for at sykdommen skal spre seg til Norge vurderes som liten, mener Mattilsynet.

Viruset kan smitte til mennesker, men i følge Folkehelseinstituttet anses risikoen som svært lav, skriver Mattilsynet på sine hjemmesider.

Flere utbrudd av samme virus
Utbruddet i Nederland er forårsaket av den samme influensavarianten (H5N8) som forårsaket utbrudd i Tyskland tidligere denne måneden, og som har ført til et stort antall alvorlige sjukdomsutbrudd i Korea, China og Japan. Hele 12 millioner fjørfe har blitt avlivet i disse landene. Veterinærmyndighetene i de berørte landene skal undersøke om det kan være sammenhenger mellom sjukdomsutbruddene, men det er foreløpig ingenting som tyder på det.

Tiltak for å hindre smittespredning
Det er opprettet såkalte restriksjonssoner rundt den smittede besetningen i Nederland. Innenfor sonene er det forbudt å flytte fjørfe og fjørfeprodukter og det legges blant annet også strenge begrensninger på besøk i fjørfehold, transport av andre dyrearter etc. Alle fjørfeflokker i sonene vil bli nærmere undersøkt for å avklare om sjukdommen har spredd seg til andre besetninger.

Hvordan smitter det?
Fugleinfluensa smitter direkte via luft, flytninger fra nese og øyne, og gjennom avføring. Viruset kan også smitte indirekte via personer og gjenstander som er smittet med viruset. Det mest vanlige er imidlertid at smitte sprer seg via villfugl og da særlig i forbindelse med fugletrekk. Sjukdommen er svært smittsom når den først kommer inn i en flokk, og fører til høy dødelighet hos fugler.

Hva gjør Mattilsynet?
Veterinærinstituttet anser sannsynligheten for at viruset kommer til Norge via trekkende villfugler eller ved import av fjørfe fra Tyskland og Nederland som lav. På bakgrunn av denne vurderingen vil ikke Mattilsynet iverksette særskilte tiltak på det nåværende tidspunkt. Smittebeskyttelsen i norske fjørfehold er meget høy og fjørfeeierne har gode kunnskaper om sykdommer på fjørfe. Mattilsynet følger situasjonen nøye og er i tett dialog med alle involverte etater.