Avtalen ble signert av administrerende direktørene i direktoratene, Harald Gjein og José Miguel Burgos, på Chiles stand under oppdrettsmessen Aqua Nor i Trondheim, ifølge en pressemelding fra Mattilsynet.
Chile og Norge produserer til sammen mer enn 80 prosent av all oppdrettet atlantisk laks i verden.
– Vi har derfor mange av de samme utfordringene med sykdommer og markedsadgang. Gjennom avtalen ønsker vi å spille på lag for å bli bedre på forebygging og bekjempelse av sykdommer, og bidra til å heve den globale fiskehelsen, sier Harald Gjein, administrerende direktør i Mattilsynet.
Som en del av avtalen skal partene dele informasjon om sykdomsutbrudd, utvikling av nytt regelverk, risikovurderingsverktøy og driftssystemer.
– Vi skal dele, og om mulig koordinere, innspill til verdens dyrehelseorganisasjon (OIE) som fastsetter dyrehelsekrav til handel med fisk og fiskeprodukter. Det er også aktuelt at ansatte fra direktoratene kan hospitere hos hverandre for å lære, forteller Gjein.
Partene er også enige om å arrangere felles fagseminar under oppdrettsmessene Aqua Sur i Chile og Aqua Nor her i Norge.
Det første fellesseminar ble arrangert allerede under årets AquaNor-messe under tittelen «Structuring the industry for the future». Temaene på seminaret var oppdatering av sykdomssituasjonen i de to landene, viktige politiske endringer innen akvakultur og innlegg om hvordan industrien bidrar.