Mattilsynet: – Det er en alvorlig situasjon

Nyheter
0

Infeksiøs lakseanemi (ILA) har blusset opp den siste tiden. Årsakssammenhengene er kompliserte.

ILA er en alvorlig, smittsom virussykdom hos laks. ILA-viruset er også påvist hos oppdrettet regnbueørret og hos vill sjøørret.

I følge Veterinærinstituttet er ILA listeført både i Norge og EU, og forekomst av eller mistanke om ILA skal straks meldes til Mattilsynet. Påvisning av ILA-virus skal også meldes til den internasjonale dyrehelseorganisasjonen (WOAH), og funn kan påvirke eksport av laks og ørret.

I den senere tid har det vært rapportert flere tilfeller av ILA. I mai var det bekreftet syv tilfeller av ILA i Norge, der seks av dem var på Vestlandet.

Syv tilfeller
Håvard Hustoft er avdelingssjef for akvakultur region sør og vest hos Mattilsynet.

– Akkurat nå står jeg ute på en oppdrettsflåte, sier Hustoft når iLaks ringer ham.

Hustoft forteller at det for tiden er en alvorlig ILA-situasjon i region sør og vest på Vestlandet:

– Så langt i år er det påvist syv tilfeller i PO2 og PO3. Det er tre tilfeller i Rogaland og fire tilfeller i gamle Hordaland. I tillegg er det tre mistanker i samme område, sier han.

– Vi synes det er en alvorlig situasjon og følger med på utviklingen, fortsetter Hustoft.

Vi har et problem
Avdelingssjefen forteller at Mattilsynet kalte inn alle oppdretterne i PO2 til et møte, sammen med Veterinærinstituttet, tidligere denne uken for å informere om ILA-situasjonen.

– På møtet ønsket vi å adressere at vi hadde et problem, sier han.

Ifølge Hustoft planlegger Mattilsynet å ha tilsvarende dialogmøter med oppdretterne i PO3 etter sommerferien.

Hvorfor det kommer flere ILA-tilfeller på denne årstiden er ikke avklart ennå sier Hustoft:

– Det begynte egentlig i fjor med noen tilfeller i Nordhordland, og så har det kommer flere tilfeller i ytre og indre Hardanger og nede i Ryfylkebassenget etterhvert.

– Er det en sammenheng her?

– Vi ser at et par tilfeller er kommet som horisontal smitte mellom oppdrettsanlegg som har ligget nærme hverandre, svarer han.

Men avdelingssjefen forteller at Mattilsynet er mer bekymret for en annen ILA-variant:

– Vår hypotese er at ILAV HPR0 kan gi opphav til en ILAV HPR-del, altså at den ikke-virulente varianten HPR0 kan mutere og tilegne seg virulente egenskaper.

Retrospektivt prosjekt
Hustoft sier at dette er et vanskelig og komplisert arbeid å finne ut av:

– Nå holder Veterinærinstituttet på med et et retrospektivt prosjekt og ser på smittespredning de fem siste årene i ulike områder, og så prøver vi i Mattilsynet å ha dialog med oppdretterne.

Mattilsynet forventer at biosikkerhet og overvåkning må bli enda bedre hos oppdretterne. Gode biosikkerhetstiltak vil hindre nye ILA-utbrudd og også forhindre andre fiskesykdommer som er utfordrende for fiskehelse og fiskevelferden, er deres budskap.

Håvard Hustoft sier at en viktig lærdom av det som nå skjer er at man blir flinkere på biosikkerhet og overvåkning:

– Det er ikke så lett å holde tråden i det dersom ikke oppdretterne selv overvåker. Og nå finner jo vi en del tilfeller i de overvåkningssonene som er opprettet i vår region, oppsummerer han.