Måsøval anker avslag

Nyheter
1366

Måsøval Fiskeoppdrett søkte i høst tre utviklingskonsesjoner med utgangspunkt i det flytende lusehospitalet Helixir.

Visjonen for Helixir er å gi havbruksnæringa en metode som innebærer 90 prosent reduksjon i bruk av behandlingsmidler og 100 prosent reduksjon i utslipp av behandlingsmidler og lakselus til det ytre miljø. Badebehandling med eksisterende metoder innebærer 100 prosent utslipp av behandlingsmiddel til miljøet.

Behandlinger
For havbruk, som for all annen industriell matproduksjon, vil det være behov for behandlinger i fremtiden. Helixir er et alternativ som sparer det ytre miljø for utslipp. Helixir vil i motsetning til eksisterende metoder gi laksen presis konsentrasjon av behandlingsmiddel og presis eksponeringstid. Dette bedrer dyrevelferden og effektiviteten ved behandling, samt reduserer sannsynligheten for å utvikle resistens. Helixir vil, dersom vi lykkes, bidra til at havbruksnæringa kan øke produksjonen, bedre dyrevelferden og redusert utslippet til miljøet, skriver Måsøval Fiskeoppdrett i en pressemelding.

Les også: Måsøval Fiskeoppdrett fikk avslag

Søknaden om utviklingskonsesjoner ble sendt inn i slutten av november. I forrige uke mottok selskapet et avslag på sin søknad om utviklingskonsesjoner. Avslaget begrunnes med at Helixir er ferdig utviklet og/eller ikke er å anse som utvikling av teknologi som oppfyller vilkårene for tildeling av utviklingskonsesjoner.

Skuffet
Vi er skuffet og uenig i Fiskeridirektoratets vurdering. Måsøval Fiskeoppdrett AS vil anke vedtaket innen fristen 6.05.2016, skriver Måsøval videre.

«Det kan tildeles utviklingstillatelse også til prosjekter som allerede er påbegynt.» heter det i «Retningslinjer for behandling av søknader om utviklingstillatelse til oppdrett av laks, ørret og regnbueørret».

Helixir er ikke ferdig utviklet. Prosjektet involverer de neste årene partnere med teknologiutvikling, forsknings og kompetansemiljøer, veterinære miljøer og medisinleverandører. Sammen med våre partnere skal metoden og teknologien nå testes, dokumenteres og videreutvikles slik at den blir et kommersielt miljøvennlig alternativ for havbruksnæringa til behandling av laks generelt og mot lakselus spesielt, skriver Måsøval videre.

Prosjektet har en totalramme på omkring 100 millioner kroner, der 35 millioner kroner nå er brukt. Formålet med utviklingskonsesjoner til akvakultur av laks, ørret og regnbueørret er å stimulere til økt bærekraft, ønsket omstilling og innovasjon og økt samlet verdiskaping i næringen. Lakselus er en vesentlig begrensning for produksjon, vekst og lønnsomhet i havbruksnæringa. Lakselus er årsak til redusert dyrevelferd og belastning på det ytre miljø. Bekjempelse av Lakselus er med andre ord dessverre en stor del av det å produsere laks i Norge i dag.

Stilles i bero
«Helixir» vil, dersom vi lykkes med teknologien, bli et bidrag til å løse utfordringene med lakselus som etter vårt syn i dag er et vesentlig hinder for effektiv arealutnyttelsen i kystsonen. Med avslaget så må Måsøval stille det videre utviklingsarbeidet i bero i påvente av behandling av anke. Avslagsvedtaket fører til usikkerhet for utviklingen av et verktøy som har betydelig potensiale til bekjempelse av lakselus, heter det i meldingen fra selskapet.