AquaFacts har utviklet et nytt verktøy for fiskehandlerne.
Mandag 24. april hentet brønnbåten «Reisa» fisk fra lokaliteten Angstauren. «Reisa» har et lastevolum på 3.250 kubikkmeter, og fraktet fisken til Lerøy Auroras slakteri på Skjervøy i Troms. Det færøyiske selskapet AquaFacts følger brønnbåtene, og estimerer utifra det slakteaktiviteten. Dette gir et verktøy for å sjekke utbud og etterhvert prisdannelse for laks.
AquaFacts tar i bruk big data og maskinlæring blant annet for å beregne slakteaktiviteten. Hver morgen knuses data for å danne informasjonsgrunnlaget.
Beregningene av slakteaktiviteten drives av bevegelsene til brønnbåter, bløggebåter eller slaktebåter i Norge, Færøyene og Island.
– Foreløpig har vi ikke Skottland – fordi vi ikke har informasjon om fabrikkene, sier Hanus Samró, en av to gründere bak AquaFacts.
Aktivitet
– Brønnbåtene kan gjøre flere ting; avlusing, frakt av smolt og frakt av slaktefisk. Men når de går fra en lokalitet til et slakteri er det sannsynlig at de går med slaktefisk. Og hver aktivitet har sitt eget mønster – om det er avlusing, smoltfrakt eller slakt, påpeker han.
Kunnskap om slakteaktiviteten vil kunne være et verktøy for markedsaktørene, særlig kjøpere og selgere, til å vurdere hvilken retning lakseprisene tar. Det kan også gi beslutningsstøtte for uttak av fisk og slakteplaner.
– Vi har ikke fått prisene inn på vårt system ennå, men det kommer, sier Hanus Samró.
Ut i fra estimatene som algoritmene gir var det i går 12 slakterier som var i aktivitet i de tre landene. Blant selskapene som slaktet fisk var Emilsen Fisk, Erko Seafood, Bjørøya, Bakkafrost, Austevoll Melaks og Mowi.
Test
– Vi kan også beregne kapasiteten, via lastekapasiteten til båtene. De kan i hvertfall ikke ta mer enn det, sier han. – Samlet lastekapasitet som var i bruk mandag var 35.110 kubikkmeter.
Mens iLaks sitter på standen til AquaFacts i Barcelona kommer Mowis styreleder Ole-Eirik Lerøy innom for å kikke på programvaren.
– La oss teste det, sier Samró, henvendt til Lerøy. – Stemmer det at dere slaktet ved Brettingen i går og at brønnbåten «Gåsø Freyja» gikk derfra til Ulvan?
– Det vet jeg ikke. Du vet mer enn meg. Men det er stor sannsynlighet, smiler Ole-Eirik Lerøy.
Samro legger til at fisken på den aktuelle lokaliteten Brettingen, på østsiden av Smøla, har ut i fra lusetallene, som også ligger på AquaFacts, stått i sjøen i 14 måneder.