Markant fall i slaktevolumene

Nyheter
0

Etter en topp på like over 30.000 tonn i uke 12, har lakseeksporten falt tilbake.

Det var en travel start på året. Etter en ganske forrykende begynnelse har aktiviteten gått ned. Forrige uke var Norges eksportkvantum for andre uke på rad lavere enn tilsvarende uke i 2020. Et eksportvolum på 21.792 tonn laks er langt under årets gjennomsnittlige ukeeksport på 25.690 tonn.

Det viser eksportstatistikk fra SSB og Norges sjømatråd.

Generasjonsskifte
De siste seks ukene har gitt vesentlig roligere arbeidsdager ved landets laksepakkerier.

Oppdretterne står midt i et sesongmessig generasjonsskifte, noe som gir knapphet på storlaks, som er særlig etterspurt i de oversjøiske markedene.

Redusert tilgjengelighet av fisk og redusert slakteaktivitet er hovedårsakene bak prisoppsvinget som en har sett de siste ukene. Den siste uken har laksen vært handlet på 70-tallet – en oppgang på over 30 kroner kiloet fra inngangen til januar.

Det er forskjellen på å selge fisk rundt selvkost – til noe som ligner superprofitt.

Les også: Lakseprisene støter mot ny årsbeste

Biomasse
Samtidig har algetrøbbel gitt en slankere laksebiomasse i Chile. Norges hovedutfordrer har sett biomassen falle med over 20 prosent på 12 måneder.

Les også: Chiles laksebiomasse stuper

De tunge uttakene i første kvartal i Norge, parret med moderat utfôring i vår, har også gitt mindre fiskebeholdning her til lands. Fra inngangen på januar til månedsskiftet mars/april ble Norges laksebiomasse slanket med 105.000 tonn.

Lettere biomasse gir mindre fisk å slakte på. Alt annet likt skal det gi et strammere marked og positivt prispress i månedene som kommer.