Marine Harvest vil utvide foredlingsfabrikk

Nyheter
1529

Etterspørselsdrevet laksevekst i USA-markedet.

Utenfor de ni lasterampene er det i ferd med å utvikle seg noe av en trafikkork. Lange semitrailere manøvrerer seg inn og ut fra foredlingsanlegget til Marine Harvest, strategisk plassert fem minutter unna den internasjonale flyplassen i Miami.

Samlebånd
Isoporkasser med isede laksefileter føres inn på produksjonslinjen, leveringsklare porsjonspakker sendes ut til kundene.

De har ingen tid å miste.

– Dette anlegget er 30.000 kvadratfot og har 150 ansatte. Driften går 24 timer i døgnet, sier fabrikksjef Patricia Balocchi til iLaks.

Et tosifret antall personer bevæpnet med filetkniver jobber langs samlebåndet. Her er ingen roboter. Det meste er manuelt arbeid – og ser til forveksling ut som et foredlingsanlegg i Polen eller Chile.

Manuelt
– Jeg er chilensk, så jeg gjør en del klipp og lim derfra, smiler Balocchi. – Vi tar ut 80 prosent av pinbones maskinelt, resten tar vi manuelt.

Deretter dras filetene gjennom en avskinningsmaskin, før kyndige arbeidere snitter til filetene til riktig form og porsjon.

– Vi selger til de fleste større dagligvarekjeder og de fleste større foodservice accounts i USA, forteller Joe Fidalgo, administrerende direktør for consumer products i USA.

– Vi hadde tre anlegg; ett i Los Angeles, ett i Dallas og ett her i Miami. Anlegget i LA var for lite, så det stengte vi. Dallas dekker hele vestkysten og Midt-Vesten, vi dekker hele nordøstkysten og inn til Chicago.

Han legger ikke skjul på at fabrikken i Miami har relativt liten produksjon.

– Vi skal utvide. Vi har et lite lager og har fullt fokus på turnaround.

Halloween
På isoporkassene med laks står det trykket Puerto Chacabuco, Aysén, Chile.

– Disse er fra Region XI, men vi henter også fisk fra Region X. Vi flyr også inn mye fra Norge.

Salget rettes mot det kommende Halloween-feiringen, en viktig salgsperiode i USA.

– Vi lager Rebel Fish og andre merkevarer her, sier Fidalogo, og legger til: – Vi selger til og med villaks. Så vi er en oppdretter som selger villaks – tre måneder i året. Villaks oppnår en prispremie i markedet fra slutten av juni og inn i september.

Blå kartongesker
Ved enden av samlebåndet ligger vakumerte pakker med fersk tilapia fra Columbia.

– Vi kjøper fra Mellom-Amerika; Costa Rica, Honduras, Mexico, i tillegg til Colombia og Ecuador. Alle har tilapia, sier Belocchi.

– Her er ingenting fra Kina, bemerker Fidalgo. – All fisken er fersk.

Marine Harvests fiskeprodukter pakkes vakumert i blå kartongesker.

– Det er noe vi kun gjør her. Det er av miljøhensyn – vi vil redusere bruken av isoporkasser. Vi importerer fileter fra alle våre regioner verden rundt, sier Fidalgo.