Marine Harvest tar den norske stat til EFTA-domstolen for å sikre forutsigbar markedstilgang til EU

Nyheter
2115

I dag har det vært høring i EFTA-domstolen i forbindelse med Marine Harvests klage av den norske stat inn for ESA.

Marine Harvest mener eksportavgiften på fisk utgjør et brudd med EØSavtalen. Selskapet valgte derfor å klage den norske stat inn for EFTAs overvåkingsorgan, ESA, høsten 2015. Målet med dette var at ESA skulle undersøke om eksportavgiften ble brukt i strid med statsstøtteforbudet i EØS-avtalen.

ESA mente selv organet bare delvis hadde kompetanse til å vurdere klagen. Dette er Marine Harvest uenig i og har derfor valgt å klage ESA inn for EFTA-domstolen. I dag ble det gjennomført høring i saken, og partene presenterte sitt syn.

– Vi er glad for at denne høringen nå er gjennomført og ser frem til domstolens avgjørelse, sier konserndirektør for salg og marked i Marine Harvest, Ola Brattvoll.

Rettslig ingenmannsland
Da EØS-avtalen ble fremforhandlet for over 25 år siden fikk den norske sjømatnæringen en betydelig forbedret markedsadgang til EU, men ikke fullstendig tollfrihet. I de 25 årene som har gått siden avtale trådde i kraft har det vært uenighet om hvem som skulle håndheve de reglene som gjelder for sjømatnæringen.

Etter at Marine Harvest klaget den norske stat inn for ESA, har overvåkingsorganet erkjent at det har overvåkingsplikt på alle områder av handel med fisk som er regulert av EØS-avtalen. Bortsett fra spørsmålet om statsstøtte.

– I realiteten har dette vært et rettslig ingenmannsland i de 25 årene som har gått siden avtalen ble inngått. Nå har dette spørsmålet endelig blitt tatt opp av EFTA-domstolen, sier advokat Torben Foss. Han leder saken i EFTA-domstolen på vegne av Marine Harvest.

Han påpeker at statsstøtte til markedsføring, slik Marine Harvest mener den norske eksportavgiften på fisk utgjør, er ulovlig i alle EU-land.

Ønsker å sikre forutsigbar markedstilgang
Dersom ESA ikke har overvåkingsplikt med bruken av ulovlig statsstøtte til markedsføring innen sjømatnæringen, betyr det at det er fritt frem for EU-kommisjonen å innføre en avgift rettet mot norske eksportører for å utligne den avtalestridige statsstøtten.

– Vi mener det er i sjømatnæringens interesse at ESA gjennomfører en systematisk kontroll med bruken av statsstøtte i norsk sjømatnæring. Det vil redusere risikoen for at konkurrenter i EU framsetter anklager om at næringen mottar ulovlig statsstøtte, mener Brattvoll.