Manko på storlaks drar med seg prisene oppover

Nyheter
0

Nytt løft inn i neste uke.

– Prisene har steget en god del denne uken. Men samtidig møter vi litt motstand. Så kundene er avventende. De (oppdretterne – red. anm.) snakker om priser som skal opp fem kroner til. Vi har ikke kunder som vil gå opp der, sier en eksportør til iLaks

– Så vet vi at mot slutten av neste uke kommer det betydelig mer fisk, legger han til.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Ut før ferien
– Det har vært mindre fisk denne uken. Så fôres det godt, spesielt fra Stadt og nordover. Her sør er det litt varmt. Og i august stenger mange fabrikker ned, så de må ha varer ut før ferien. Det har gått overraskende mye volum. Men det er et godt tegn.

Han viser til følgende prisleie for den kommende uke:

  • 3-5 kg 65 kroner
  • 5-6 kg 67 kroner
  • 6+ kg 72 kroner

Ifølge eksportstatistikk fra SSB og Norges Sjømatråd har Norges eksportvolumer av laks lagt på et snitt på 26.000 tonn de siste 5-6 uker. Det er svært høyt for årstiden, og speiler god tilvekst i sjøen.

– Det er overraskende at markedet har absorbert så mye. Det er mindre av den store fisken, som da går over i industrifisk. Og da er det mye 2-3 og 3-4. Det er et markant prisgap fra 3-4 til 5-6. Det er mer strekk i prisene enn normalt, sier en trader.

Hopp
At det blir et betydelig hopp i prisene er det ingen tvil om. Sist fredag var snittprisen rundt 60 kroner. Den blir mye høyere idag.

– Det er flotte dager å være oppdretter. Det har vært voksende etterspørsel gjennom hele uken, og så hører jeg det fortsetter neste uke, sier en selger ved et integrert oppdrettselskap.

– Når jeg ser på kalenderen, tror jeg neste uke går bra, men uken etter kan det bli kraftig fall, men det bør du kanskje ikke skrive, sier han. – De tre-fire siste ukene har vi fått mer etterspørsel fra UK, fra de som normalt kjøper fra skottene, sier han.

– Vi selger nå på:

  • 3-4 kg 68 kroner
  • 4-5 kg 70-71 kroner
  • 5-6 kg 74-76 kroner
  • 6+ kg 77-78 kroner

– På storlaksen så vet vi det er litt problemer i Kina, kun en flyplass er åpen. Men det er fantastiske priser, det er ikke annet å si.

HORECA
– Jeg er spent på om amerikanerne begynner å våkne. Primært er det Spania, Frankrike og USA tar unna volumet. HORECA-markedet (Hotell, restaurant og actering – red. anm.) kvikner mer og mer til. Denne uken er all time high for oss til Italia og Spania, og der er det primært HORECA-kunder vi selger til, forteller han.

– Vi får ukentlig forespørsler om kontrakter for andre halvår. Og vi bruker å legge oss på to kroner over Fish Pool (Fish Pools forwardpriser viser 59,41 kroner for andre halvår 2021 – red. anm.)

Et svært høyt prisnivå for storlaks bekreftes fra flere hold.

– Jeg er usikker, sier en oppdretter, og viser til priser på 70 kroner på 5-6 og 75-80 på 6+. – Ikke bekreftet, legger han til.

«71/72/76», skriver en eksportør i en SMS til iLaks, med referanse til de mest omsatte vektklassene tre til seks kilo.