I uke 27 var 15,4 prosent av den slaktede laksen over seks kilo, ifølge Akvafakta. Denne uken er det atskillig færre, skal en tro de markedsaktørene iLaks har snakket med.
Les også: Spenstig prishopp for storlaks
Knapphet
Denne knappheten på de tyngste vektklassene sørget da også for et bemerkelsesverdig prisbyks – fra 41 kroner til 48-50 kroner kiloet på én uke.
Men det er en lykke få forunt. Er en blant de få oppdretterne som har storlaks å selge nå, kan en nærmest diktere prisen.
Mønster
Det er særlig flyfraktmarkedet, det vi si interkontinentale markeder, særlig i den fjerne Østen, men også USA, som drar prisene. Sørøst Asia er viden kjent for å være et storlaksmarked, på linje med Russland, som de siste 11 måneder har hatt importforbud av norsk laks.
Som regel drar prisen for storlaks lettere vektklasser med seg. Det mønsteret har en sett, i større eller mindre grad, hvert år i en årrekke.
Les også: Kjølig sommer kan gi stramt laksemarked
Forsterket
Mankoen på storlaks er i år blitt forsterket av relativt høy slakteaktivitet i første halvår, parret med en kald vår og sommer som har gitt lav fôring, svak tilvekst og slanking av biomassen.
Dette har i sin tur bidratt til at sommeren 2015 har oppnådd priser som konkurrerer med kronårene 2010 og 2013 som de høyeste julipriser i moderne laksehistorie.