I april var Miljødirektoratet på uanmeldt inspeksjon hos tre gartnerier på Jæren. Bakgrunnen var et pilotprosjekt: Gartneriene importerer mørk jordhumle til pollinering av tomatplanter i drivhus. Det viste seg at to av gartneriene ikke hadde innført tiltak for å hindre at de utenlandske humlene havner i norsk natur.
Det er viktig at gartneriene sikrer drivhusene slik at humlene ikke sprer seg i norsk natur og blant annet utkonkurrerer stedegne humler, skriver Miljødirektoratet på sine hjemmesider.
Kontrollen avdekket at kun ett gartneri hadde gjennomført tiltak for å hindre humlene i å fly ut. De to andre hadde ikke tatt slike forholdsregler.
Flere humlearter er truet i Norge, og det er svært høy økologisk risiko ved import av humler med utenlandsk opprinnelse. Samtidig er sannsynligheten stor for at humlene slipper ut når de brukes i veksthus.
– Gartneriene skal sørge for at importerte humler holdes inne i drivhusene. Havner de i norsk natur, er det et brudd på aktsomhetsplikten, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Ifølge naturmangfoldloven skal «enhver opptre aktsomt og gjøre det som er rimelig for å unngå skade på naturmangfoldet». Det betyr at de som driver næringsvirksomhet skal gjøre seg kjent med hvilke naturverdier som eventuelt kan bli skadelidende. Når virksomheten innfører en art som kan medføre skade på biologisk mangfold, må de gjennomføre sikringstiltak for å unngå slik skade.
– Dette er første gang Miljødirektoratet fører tilsyn for å kontrollere at bedrifter overholder aktsomhetsplikten i naturmangfoldloven. Etter sammenslåingen av Klima- og forurensingsdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning har nå Miljødirektoratet mulighet til å utnytte tilsynsressursene mer effektivt og kompetansen fra industritilsyn etter forurensningsloven kommer til nytte på nye viktige områder, sier Hambro.
Miljødirektoratet vurderer at aktsomhetsplikten ikke er overholdt når det ikke er gjort noen tiltak eller vurderinger for å unngå at humlene rømmer.
– Vi har sendt rapport fra tilsynene til gartneriene og de har fått en frist til 15. september med å rette opp bruddene på aktsomhetsplikten. Vi vil vurdere videre oppfølging når vi ser hvordan gartneriene svarer på vår tilsynsrapport, sier Ellen Hambro.
Miljødirektoratet mener at to av gartneriene ikke i tilstrekkelig grad har gjort det som er rimelig for å unngå skade på naturmangfoldet. Det ble ikke påpekt avvik hos det siste gartneriet.