– Manglende vilje har gjort det vanskelig å få til storskala

Nyheter
553

iLaks skrev mandag om Ocean Forest, prosjektet som Lerøy og Bellona har for oppdrett av flere arter, henholdsvis laks, blåskjell og tare. Et annet og sammenlignbart prosjekt er Integrert Akvakultur, som driver oppdrett av tare og laks i Solund.

Manglende vilje
– Denne alternative driftsformen er neglisjert i satsingen fra styresmaktene, og den manglende viljen har gjort det vanskelig å få til storskala satsing. Taredyrking er både en miljøsatsing og en ressursutnytting/verdiskaping, sier Salmon Groups kommunikasjonssjef Øyvind Kråkås til iLaks.

Prosjektet Integrert Akvakultur ble innledet i mars 2010, da Sulefisk og Salmon Group og møtte det nederlandske selskapet Hortimare og ble enige om å søke midler til en forstudie. Prosjektet ønsker å legge grunnlaget for kommersiell dyrking av tare i nærheten av oppdrettslokaliteter for laks og ørret. På denne måten vil en utnytte gjødsling fra lakseproduksjon som vekstfremmer for planter, som i sin tur kan selges til ulike høyverdige markeder, som konsum, medisin, dyrefôr og brennstoff.

Kun lus og rømming
– Norske styresmakter har gjort fint lite for å rydde vei for disse initiativene. Vi har ennå ikke et håndgripelig, tilrettelagt regelverk/søknadsprosess, og ingen av ordningene som skal stimulere til miljøtiltak, har fanget opp dette feltet. Det er kun lus og rømming som står under «miljø» i havbruksordlisten…, sier Kråkås frustrert.

Arbeidet handler nå om å automatisere og kommersialisere dyrkingen, herunder forberede større utsett av tare, med de krav som en oppskalering stiller til mekanisering og optimalisering av dyrkingen. En sideeffekt er bedret vannmiljø og lavere lusepress, ettersom store mengder fisk oppholder seg omkring tareplantene og vil være naturlege fiender for lusen.

Nederlandske Job Schipper og Hortimare mottok i 2013 innovasjonsprisen under den internasjonale konferansen North Atlantic Seafood Forum i Bergen.