Manglende lusekontroll på lokalitet: Nå taper Mowi 330.000 kroner hver eneste dag

Nyheter
1279

– Det står fremdeles ganske på der oppe.

Det sier Mowis kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad om lusesituasjonen på Rønstad i Volda kommune. iLaks var først ute med å skrive om luseproblemene på lokaliteten, hvor Mowi hele sju av de siste åtte ukene har vært over grensen på 0,5 voksne hunnlus. Avlusning har vært forsøkt gjentatte ganger, men forgjeves.

Det fikk Mattilsynet til å reagere, som ga oppdretteren frist til forrige onsdag med å komme under lusegrensen. Hvis ikke storoppdretteren klarte det, risikerte selskapet dagsbøter på 331.771 kroner. På grunn av dårlig vær i området, fikk Mowi utvidet fristen til fredag før helgen. Men heller ikke denne gangen lyktes selskapet med å komme under grensen.

Eivind Nævdal-Bolstad. FOTO: Mowi

Det betyr at tvangsmulkten fra Mattilsynet startet å løpe mandag. Det bekrefter kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad overfor iLaks.

– Dagsbøtene har startet, og vi startet en ny lusebehandling mandag. Vi vurderer situasjonen fortløpende, og holder tett dialog med Mattilsynet om tiltak, sier Nævdal-Bolstad til iLaks.

Fisken på lokaliteten har en gjennomsnittsvekt på cirka tre kilo.

Ifølge Nævdal-Bolstad ser det ut til å bli en ny telling av lus onsdag. På spørsmål om hvor lenge Mowi vil forsøke å komme under grensen, før de går for utslakting – noe Mattilsynet har krevd om nødvendig, svarer Nævdal-Bolstad følgende:

– Vi vurderer fortløpende tiltak, og våre folk på anlegget gjøre en strålende innsats for å få kontroll på situasjonen.